Thursday, January 5, 2012

semoga tidak disusahkan. permudahkanlah.

ini fatrah (tempoh) exam.
semua disibukkan dengan tugasan study masing-masing.
kadang-kadang, bahkan selalu macam ni, bila dah dekat mahu berimtihan baru sibuk-sibuk mahu baca itu baca ini. dalam masa satu atau dua hari , mungkinkah boleh habiskan satu buku plus satu nota? mustahil,kan. kalau boleh pun, tak boleh hadam.

ini baru ujian dunia, dah tak boleh nak komited dan buat persiapan awal. di hari Allah mahu hitung segala dosa dan pahala, wallahua'lam bagaimana. mahu kata ada persiapan awal? saya rasa belum cukup. bahkan, kelalaian melebihi segala amal ibadat rasanya.

Allah tak akan mengubah suatu kaum selagi kaum itu tidak mengubahnya sendiri,kan..
(13:11)

dan sebagai kumpulan yang memegang amanah zakat negeri, berusahalah sebaiknya. kita dihantar ke sini, bukan untuk main-main, nikmati hidup di tempat orang, sekadar menjaga peribadi, dan nama baik keluarga , negara dan agama. hadirnya kita di sini, semoga boleh merubah masyarakat. beruntunglah kalian dan saya, punya peluang sebegini rupa dengan izin Allah. amanah, jangan dikhianati.jika bukan pihak penaja (penaja : *mak ayah dan scholar ^^) yang memantau, Allah sedang memantau. semoga segala ilmu boleh menjadi ibadat sepanjang hidup kita di sini. Allah Maha Mengetahui, siapa yang mampu dan siapa yang tidak. jangan mengalah sebelum berjuang.

"dan tidak sepatutnya orang mukmin itu semuanya pergi (medan perang) . mengapa sebahagian dari setiap golongan di antara mereka tidak pergi untuk memperdalam ilmu pengetahuan agama mereka dan untuk memberi peringatan kepada kaum mereka apabila mereka kembali agar mereka dapat menjaga diri " (9:122)

"dan berjihadlah kamu di jalan Allah dengan jihad yang sebenar . Dia telah memilih kamu, dan Dia tidak menjadikan kesukaran kepadamu dalam beragama ...." (22:78)

semoga Allah rahmati kalian dan saya. Allah , kami lemah, tapi kami cuba untuk kuat.
mu'addal (pointer) bukan matlamat tapi wasilah untuk berada di zon selesa di dunia, dan mendapat setinggi-tinggi darjat di sisiMu di sebaliknya. amin.

salam berimtihan!
juga buat saudara Safuan Anang. dengarnya sedang duduki peperiksaan di hospital di Malaysia.
insyaAllah kheir. Allah ma'ana.
segala usaha didahului dengan nama Allah. supaya amalan harus menjadi sunat ibadah.


=)


sikit lagi ...
"madkhol ila dakwah " semoga tidak complexkan tuan punya badan ini , yap!

No comments:

Post a Comment