Friday, August 30, 2013

Kahwin ?!! Yes, she is.


It has been a while. Lama tak menulis. Huh.

"It has disappeared little by little"
"My skills"
"Since when?"
"A while ago, when i am lack of reading i guess" >_<


Back to the topic. My friend held her wedding ceremony today. Just in the morning. Alhamdulillah. Congrats, Barakallahu lakum to all my friends ; to be more specific , my Jordan mates.

Berapa pasangan dah balik cuti ni saja. Tapi satu pun tak berpeluang pergi. Agak hampeh. Antara saya yang tak berusaha untuk pergi atau memang saya bermasalah untuk pergi. Pengangkutan terutamanya. Susah juga kalau bergantung pada elders je untuk bergerak ke luar daerah. Sabar, masih bukan masa untuk memiliki kereta peribadi.

Sahabat yang dikenali ; Farah Aisyah binti Ahmad dan Abdul Hakim bin Othman. Officially suami isteri. Ma sya Allah. What a dream~ Alhamdulillah. Semoga momentum dakwah makin kencang gabungan dua insan hebat . Amin.

Jeles. (?)

Oh tidak. Sejauh mana kita percaya akan ayat Allah swt bahawa Dia tidak membebani seseorang kecuali atas kemampuan hamba-Nya. Pernikahan ialah satu fasa kehidupan yang baru. Menerima seorang insan baru yang kita kenali dalam tempoh yang singkat. Lebih singkat daripada jangka hayat kita sekarang, sudah tentu. Paling lama pun boleh jadi hanya 2/3 umur kita ialah usia perkenalan kita dengan si dia.
Bagaimana kita bersedia untuk menerima. Bagaimana persediaan kita untuk meletakkan full of respect kita pada seorang insan yang hadir untuk menjadi ketua dalam sebuah hayat sampai ke tua. (baca: sampai ajal andai diizinkan-Nya). Subhanallah.
Allah swt punya kuasa memasakkan mawaddah dan rahmah dalam sebuah rumah tangga.

Kemampuan? Apabila tiba masa , maka mampulah kita. Allah swt Maha Tahu .

Dan terima kasih kepada sahabat yang kahwin di usia muda sampai setiap kali bercakap tentang mereka pasti akan terbias soalan common "awak bila lagi?"

Jawapan common juga : "InsyaAllah tiba masa nanti , kalau ada , adalah"

Jawapan bajet macho : "Ish , awal lagi ni. Kita bagi orang tua-tua dulu. Mana boleh langkah bendul" *padahal??

Jawapan common II : *just sigh* no respon. >_<

I prefer the first. Bahkan ia satu doa.

Semoga Allah swt teguhkan hati para pemuda pejuang agama untuk terus memartabatkan agama Islam yang indah ini. Kahwin muda tua pun , asalkan bahagia dan tanggungjawab pada agama tidak kauabaikan.

To have love affairs for a long period of time (sebelum nikah) ; orang kata ia boleh melembikkan pemuda pemudi kita. Secara tidak langsung ia boleh jejaskan ke'khusyuk'an kita bersama perjuangan. Kadang-kadang ia membawa kita ke alam khayalan. Berkhayal. *looks bad. memang pun. buang masa , buang tenaga.
Tapi , apa-apa pun .. depends. Ada yang apabila dia dah ada Mr or Mrs Right awal-awal , it works well. Tapi kena make sure no zina lah ya . Supaya kita tak lekang daripada redha Allah swt dalam perhubungan . =D *seems blessed, insyaAllah.

Berpuasalah. Mungkin nampak enteng , tapi ia menjadi. Mudah-mudahan kita tak futur sebab terlalu eager dan tension dengan perkataan ; Nikah !

Wallahualam. Barakallah Sahabat ! Happy for u, for sure.
Alhamdulillah ya Allah.

.. اللهم إنا نسألك حبك و حب من يحبك 

Saturday, August 10, 2013

7 +ve things every single day !

Just read this.

Really made a day!

Dwell on the beauty of life.  Watch the stars,
and see yourself running with them.
―Marcus Aurelius
Your life story is an expression of who you are; the words you choose to use shape this story.  Your words create the essence of your inner culture and the core of your identity and destiny.
How have you written your story so far?  Have you put your words to positive use?  If I eavesdropped on your self-talk or your conversations with others, would I hear statements that create happiness, or statements that refute it?
Your ability to write a happy life story hinges on your language.  It is your inner and outer verbal expression that makes your joy possible and that infuses your life with purpose, meaning and vitality.
So today I challenge you to say…

1.  “I have a choice.”

It is not your talents or abilities, but your choices that ultimately decide your fate.
You ARE your choices.
Until you can look at yourself in the mirror and honestly say, “I have a choice.  I am here now because of the choices I’ve made in the past,” you will never be able to say, “I choose differently.

2.  “Let’s get started!”

You can’t build anything wonderful with ideas of what you are going to do someday.  If you want something, you have to make a little noise, declare it and then get started.
A goal is far more than a mental exercise.  In fact, without the intent of action a goal is nothing more than a lie.  Make your decisions real and present in your life; give them the time and attention they deserve.
In the end it doesn’t matter what you’re thinking, it matters what you’re doing.  Whatever you want to accomplish, it’s time to get started.  Read The 7 Habits of Highly Effective People.

3.  “I have what it takes.”

The worst enemy of today is your self-doubt.  The moment you doubt whether you can do something is the moment it becomes impossible for you.
You have to believe in yourself.  You have to trust yourself.  You might be nervous, but don’t you ever let any source of negativity in the world convince you that you don’t have what it takes.
Give yourself a pep talk if you need one.  State some facts, some evidence of your greatness.  Recall your past victories.  Speak them out loud – “I aced that test.”  “I earned that big raise.”  “I ran that 5K without stopping.”  “My best friend loved my wedding speech.”  And so on and so forth…  Give a positive voice to your past victories and you will find the strength to repeat history.

4.  “Hello, how can I help you?”

In life, you get what you put in.
Generally speaking, the unhappiest people you will ever meet will be those who are utterly self-absorbed; the happiest people you will ever meet will be those who lose themselves in the joy and challenge of helping others.
Happiness is always attained by giving it away without expectation.  Those who help others are eventually helped.  You have two hands, one to help yourself and the other to help those around you.  If you can lie down at night knowing in your heart that you made someone’s day just a little brighter, you have something to smile about.  Read 1,000 Little Things Happy, Successful People Do Differently.

5.  “Look how far I’ve come.”

The way you move a mountain is by moving one stone at a time.  Every stone you move, no matter how small, is progress.
Sometimes it may be hard to see your progress.  Sometimes it will be frustrating when the results you seek don’t appear as quickly as you had hoped.  Still, you are advancing.  You may be moving along slowly, but you are still moving a mountain.
Achievement, after all, is an enduring process, not a single event.  To achieve any worthwhile goal you must cover a lot of ground.  You need to learn what works by trial and error.  You must explore possibilities, many of which will only show you what doesn’t work.  Just keep in mind that the mistakes and setbacks are a vital part of the process.
Take a break every now and then and pat yourself on the back.  Applaud yourself for doing what needs to be done.  And be careful not to spend so much time looking at how far you still have to go, that you forget to appreciate how far you’ve already come.

6.  “I have more than enough to be happy.”

The happiest of people aren’t the luckiest, and they usually don’t have the best of everything either.  They simply make the most of everything they do have.  The reason so many people are unhappy is because they tend to look at what’s missing in their life, instead of what’s present.
Take a stand and flip the switch.  Stop wishing you had more.  Stop wishing you were somewhere else.  Stop wishing you looked like someone else.  Love your quirks enough to let them shine.  Appreciate your body and use it to it’s full potential.  Appreciate the things you have that so many others dream about.  Scream it out loud if you must:  “I am lucky to be alive!  I am happy to be me right now!  I have way more than I need and so much to be grateful for!  My life isn’t perfect, it’s just pretty darn good!”  Read The Happiness Project.

7.  “ … ”

That blank space denoted by “ … ” is no mistake.  That space represents silence.
Silence is soothing.  Silence is peace.  Silence is divine.
The more silent you are, the more you can hear yourself think.
Have you ever heard the silence just before the sun peaks over the horizon?  Or the hush of a country road at midnight?  Or the peaceful calm just after a thunderstorm ends?  Or perhaps you know the silence in the back of your city library, or the eager pause of an auditorium full of people when the lights dim for the main event, or, best of all, the moment just after the front door shuts and you suddenly have the whole house to yourself?
Each silent moment is different, yet all are beautiful if you listen carefully.  Leave enough space in your day to enjoy the space between the commotions.  Say nothing, think quietly, just be and breathe.

Friday, August 9, 2013

Bahagia apa yang kita cari sebenarnya?


Ada orang bahagia dia apabila:
-menjadi anak kepada ibu bapa, pulang ke pangkuan keluarga
-menjadi sahabat kepada sahabatnya, berkongsi suka duka bersama
-menjadi jiran kepada tetangganya, ziarah menziarahi satu sama lain
-menjadi pemimpin kepada rakyatnya, adil dan saksama
-menjadi saudara kepada sanak saudaranya, bertemu jarang-jarang especially ketika raya.
-menjadi pencinta ilmu, setiap hari bersama buku
-menjadi hamba kepada Tuhannya, setiap masa teringat DIA.

Alhamdulillah, sangat bahagia. Nilai kebahagiaan yang khusus untuk diri masing-masing. Beruntung benar andai kita memiliki semua sekali. Segalanya.

Tapi, nak kecapi memang payah. Susah. Ia memerlukan hati . Perlukan jiwa yang amat hebat untuk istiqomah. Allah swt tahu kemampuan kita. Sejauh mana percubaan kita untuk terus menjadi anak, sahabat, jiran , pemimpin , pelajar dan hamba yang baik. Suka saya mendengar kata-kata Mat Lutfi dalam salah satu videonya: " kalau tak dapat nak berubah , dapat pahala nak cuba berubah pun jadi lah"

" kalau tak dapat nak berubah , dapat pahala nak cuba berubah pun jadi lah"

Setiap usaha Allah swt nilai.
Tapi, perangai manusia ,kan .. Nak kan penilaian manusia. Nak manusia hargai. Kita rasa cukup tak adil apabila kita mencuba tapi manusia tetap menghukum. Yang menjadi nilaian yang paling berharga adalah apabila kita yakin Allah swt itu ada untuk menilai. Manusia itu hamba. Bahkan, diri kita sendiri yang menilai ini juga hamba. Jangan makan hati lah kalau kita dizalimi. Jangan rendah hati lah kalau orang pesimis. Yang penting kita mesti optimis.

Terus mencuba untuk jadi baik. Terus memberi penghargaan buat diri untuk sentiasa memilih menjadi baik, bukan berpuas hati dengan kebaikan yang dah dibuat tapi sebagai semangat supaya tidak menempuh futur yang panjang.

 Selamat menghayati manis dan pahitnya hidup. Antara dua pilihan kita : Syurga atau Neraka. Itu sahaja pilihan permulaan hidup setelah mati. ^^V

"Aku menasihati kalian bukan kerana aku yang terbaik dalam kalangan kalian , tapi jika aku tidak menasihati kalian maka makin sedikitlah orang yang akan cuba menegakkan Islam di muka bumi"
Saya hanya mengambil momentum sebuah hidup melalui menulis. Bukan baik sangat pun, sekadar budak hingusan yang ada masalah dengan teman sepermainan . Heh~

Yallah ! salam lebaran. Maaf segala-gala.

"Jangan rendah hati lah kalau orang pesimis. Yang penting kita mesti optimis"

 #Al-Quran itu penawar yang paling best setiap masa kita terhantuk dengan kebaikan mahupun keburukan sendiri ! Biar ia jadi teman terpasang pada telinga dan hati.