Monday, February 5, 2018

#22 Khabar duka

Bismillah.

Indah khabar dari rupa.

Ini bukan khabar indah, ini khabar duka.

Ya Tuhan, bagaimana kami hamba lemah mampu bertahan, tatkala kehilangan insan tersayang, pulang menghadap-Mu, Tuhan.
Aku cuba menyelami perasaan itu. Perasaan apabila menghadapi kehilangan cinta hati yang tiada ganti, tiada tandingan. Siapa? Ibu. Ayah. Tersayang.
Memikirkan sahaja sudah tidak sanggup.
Memikirkan sahaja sudah mampu bergenang lalu merembeskan air mata.
Inikan pula dihadapinya sehingga akhir hidup dunia.

Ya Tuhan..
Kekuatan hanya milik-Mu. Oleh itu, mohon Kaupinjamkan kekuatan itu.
Hari-hari kebelakangan mendengar khabar duka daripada teman-teman. Teman sendiri, teman bapa, teman ibu, saudara jauh, saudara dekat.

Apabila khabar kematian menyapa, pasti yang jauh juga kurasa dekat. Seakan malaikat maut juga sedang mengintai-intai dan menanti masa untuk menyapa dan menarik nyawa. Entah pada waktu itu sedang aku lakukan apa..

Khabar duka lagi.
Asbabnya; kecelakaan, kemalangan, sakit yang panjang, sakit yang tiba-tiba datang dan sebagainya. Tapi itu cuma asbab. Ya, asbab untuk berlaku kematian, supaya boleh manusia bersandar padanya. Kenapa meninggal? Kemalangan.
Kenapa meninggal? Sakit.
Ya, manusia memang perlukan sebab untuk setiap perkara.

Sekarang, khabarkan aku sebab untuk mati.
Jawabnya supaya kamu bisa jumpa Tuhan-Mu dan tempuh hidup abadi.

Sekarang, khabarkan aku sebab untuk terus kuat bagi hidup?
Jawabnya supaya kamu bisa mengumpul amal seterusnya menjadi asbab untuk ke Syurga abadi. Syurga, taman yang dirindukan sedang kita semua asalnya di sana, bukan di neraka.

Tuhan.
Khabar duka.
Sahabatku, Arifah.
Ibu tersayang, ibu tercinta menghadap Ilahi tadi senja. Jam 5 petang hari Isnin, tanggal 5 Februari.
Terasa aku mahu terbang ke sana juga.
Dalam kekuatan, ada tangis bimbang sedih duka beraja di hati.
Moga kau terus kuat sehingga akhir dunia ini.
Sebab dengan kekuatan itu kulihat harapan pada hidup ini.
Terima kasih atas ucapan yang baik, perhatian yang baik, harapan yang baik yang selalu kamu tuturkan. Sekarang giliran aku pula barangkali. Untuk kuat lagi menguatkan.

Bersabarlah.
Bertenanglah.
Reda lah,
Berdoalah.
Kuatlah.
Tabahlah.
Jangan bimbang.
Jangan takut.
Kasih sayang Allah SWT masih luas, dan Maha Luas sehingga kita boleh bertemu semula yang tersayang itu kelak nanti di Syurga.

I love you, Pah. 
Be strong as you always are. 
Thank you. 
And i really miss you at a time like this. 
Make her and the family strong, Allah..

Saturday, July 29, 2017

#21 Indah Hidup Pada Memberi

Post ke-21.
Setelah 7 bulan.
Maa sya Allah. 

Blog berhabuk teraniaya dek kemalasan dan kealpaan pemiliknya. 
Lupa, takdak masa, malas, busy dan sebagainya. 

Kerja sambil belajar, sambil nak kumpul duit nak kawen, berbakti kat mak bapak, belanja member, stress-free youth punya misi. Stress sungguh ekonomi sekarang. Bila kita mula cari duit sendiri kita paham lah. Macam mana kena jimat cermat, tak boleh beli apa-apa saja yang terlintas kat kepala. Banyak benda kena korban la, tak boleh ikut nafsu, bagi2 duit untuk keperluan, kehendak, bagi mak bapak, sedekah dan banyak lagi lah.

Tapi yang bestnya bila ada duit sendiri ni, bila kita bagi kat orang kita rasa puas. Duit masyuk tiap-tiap bulan (banding dulu tunggu setengah tahun baru masyuk haha), boleh asing siap2 mana nak hulur. Masa nak hulur not lima puloh atau ratus kat mak ngan ayah tu, tahu lah perasaannya macam mana. Bukan nak bayar jasa, hello! jasa mak bapak memang tak terbayar lah dengan setakat seratus dua sebulan. huh... Tapi tanda ingat, tanda sayang, tanda kasih, tanda jemput berkat. Jangan berkira, jangan yang lebih baru nak bagi. Keutamaan bagi lah kat depa, kalau syurga bawah tapak kaki, rezeki apatah lagi.

Tesis Yang Belum Siap.
Dah dua tahun jadi student master berdaftar dengan izin. Tapi tak siap-siap lagi. Sekarang kerja, weekend baru boleh tulis semangat-semangat. Hari kerja tahan mata malam-malam macam nak pengsan. Tepat jam 12, maka loceng cinderella berbunyi, tutup laptop dan tido! huhu.

Tapi nikmat dan indah hidup pada memberi; mengajar budak-budak darjah satu sampai enam ni jauh lebih bermakna daripada pikir kehidupan setahun lepas duk ngadap tesis tapi rasa takde makna diri. Dah lah tajuk tak lepas pulak tu. *sadis*

But still, adalah dengan ini jealous dengan mereka yang dah nampak jalan cerah kat depan nak grad tahun ni. Congratulations! Semoga diberkati. Lain orang lain rezeki, maka rezekiku inginku jemput dengan bakti kepada orang dahulu. Bila super busy, dosa pun kurang, dak.. Kalau tak, tengok korea saja time free. Sekarang takdak dah, bz campur takdak wifi. hihi.

Doakan. Tesis siap. Bulan ini. Dan fully organized. Tahun ini. 
PhD? inshaAllah. Dream and pray, again.

Hamizah.
Puncak Alam.
Masih berharap.
Cinta Ilmu lebih lagi.
Amal Banyak lagi.
29/7/2017.

Thursday, December 8, 2016

#20 "..."

A day.
Alhamdulillah.
Berlalu seperti biasa.
Cuma lewat lagi sampai u.
Rumah yang sepatutnya boleh sampai 10 minit, makan sejam naik public.
Nice!
We got to see many people around.
We got to know many places around too.
Positive thinking is always good.
Today, i learn some quotes.
Just to share with this unnoticable place.
"How did you work hard"
'The thing is... just do it. Yes, just do it. That shows it.'
"Why am i not?"
'Though, you must be a genius!'
Someone who is not working hard but succeed must be a genius. And might have a boring life by getting high marks and receiving compliments along the way.
Congrats!
But i am not a genuis. So my life brightens with flaws around.
Not getting good marks some day.
Not getting compliments, just deserve  getting advices to always improve myself. Always being told to do better.
And it really is brightened. So that i have some reasons to live more. To achieve more. To do better. And change.
May the road to Him gets brightened as well.
***
Should practice english.
Sebab banyak kali terminum semut, takut lupa.
So, sleep well !

Monday, November 7, 2016

#19 Life Is Perfect For Her

Life Is Perfect for some person.

Uhuk ! Tersedak.
Perit rasa nak telan ayat ni.

Siapa yang kata?
Padahal diri sendiri yang kata.
And so your life is. Kamu boleh juga kata kehidupan kamu cukup sempurna, boleh jadi kehidupan kamu jauh sangat sempurna bagi sesetengah orang yang lain.

Bukan lah tak perlu untuk kita melihat kehidupan orang lain, mengagumi dan mengambil pengajaran. Silakan. Mana tahu boleh jadi 'baja' untuk semangat meneruskan kehidupan.
Tapi!
Kalau lihat kehidupan orang sampai kamu ralat untuk meneruskan kehidupan sendiri, so pelase stop.
Too precious.
Terlalu berharga sebuah kehidupan untuk kita mengalah kerana beberapa kelemahan dan ke'malang'an nasib diri.

Love makes it beautiful !

Cinta, kasih sayang dan kerinduan yang membuatkan suatu tampak indah. Begitu lah juga kehidupan. Kalau sudah jatuh cinta, apa sahaja tampak indah.
Apa kejadah?
Kita takkan rasa kehidupan itu indah, selagi kita masih hidup.
Kita takkan rasa nikmat itu indah, selagi kita masih miliki nikmat itu.
Bila hilang, baru lah kita tahu, tanpanya betapa ruginya kita.
So, berterima kasih lah pada Pemberi Nikmat.
Lagi lah, tanpaNya, tiada kehidupan, tiada nikmat.

Learn To Let Go Of Anything That Worries You.

Belajar untuk tenang dan tenteram perasaan,
Apabila segalanya kita yakin berada di bawah kuasa Tuhan.
Hidup bertuhan bukan nak ikat dan tambat kehidupan kita,
Tapi supaya kita tahu, ujian kehidupan bukan lah apa-apa nak dibandingkan dengan akhirat yang kekal akan datang selepas mati.

Be brave.
Be strong.
You have Allah, right...

Bersyukur adalah salah satu  cara untuk kita tenang dan tenteram dalam kehidupan. Tanpa hasad, tanpa rasa low self-esteem dan inferior tak bertempat.
Tahniah , sebab anda dihidupkan! Dunia untuk dapat syurga.
Think this way, would be much better, uh? ^^,

Friday, October 21, 2016

#18 A Dreamer

Bismillah.
And alhamdulillah.

Today, many good things happened.
I feel that i am recovered from fatal injuries before.
Fully recovered.
When the good things happened to come one by one without notice. Without i am expecting them, though.

So, since i am feeling good right now.
Please just let me dream just for today.
So that tomorrow i will realize that the feelings today, is just a dream that i should be awake tomorrow morning.

Let me dream, just for today.
😃

***
Mudahnya gembira dan bahagia menjentik rasa. Asal kau pandai berangan-angan saja.
Namun jangan sampai lena, yang tak sudah.
Sebab angan-angan akan pergi, yang tinggal hanya realiti.
Jadikan lah...
Angan-angan dengan manusia,
Realiti dengan Tuhan.
Maka realiti lah yang lebih abadi.
Dan lebih menenangkan tanpa kebimbangan.

I love you, Allah..
Thank you, for a special today.
Alhamdulillah.

***
Engkau tahu apa yang terbaik untuk agamaku, diriku, hidupku, matiku.. maka tetapkan lah ia, sebaik-baiknya.

Sunday, October 16, 2016

#17 Pasti Kau Menangis Pilu

Sesekali ku teringatkanmu.
Mengingati pengorbananmu.
Betapa kau menyayangi.
Betapa kau cinta dan rindui kami.
Kau sering menangis untuk kami.
Kau sering berjuang untuk kami.
Mengingatimu membuat hatiku sayu.
Betapa kau menyintai kami.
Namun tak kuhargai segala jasamu...

Seringkali kau dihina.
Namun tak sekali kau jemu.
Kau tak mahu kami disiksa.
Walau kau sendiri disiksa.
Kau dipukul musuh, turut dicemuh.

namun tak kuhargai.
Andai dirimu kini berada di sisiku.
Pasti dikau menangis pilu.
Melihat diri ini.
Jauh darimu,
Tak hargaimu,
Melupakanmu..
Maafkan daku...

***
Aku insan berdosa,
Taubat pada malamnya namun berdosa pada siangnya.
Taubat pada siangnya namun berdosa pada malamnya.
Tapi tetap aku lihat dunia semakin tenat sedang aku semakin penat...
Pelihara daku ya Tuhan.. Jangan biar diri semakin lemah iman, kabur kebenaran, serabut pemikiran, resah perasaan.

Andai kesedihan dan kesunyian itu membawa aku kepadaMu,
Maka apa kelebihan kegembiraan dan berteman yang membuat aku jauh dan lalai?

Jatuhkan hati dan cintaku pada agama Islam setiap hari. Amin, ya Allah....
Allahummakhtim lana bihusnil khatimah.

Tuesday, October 11, 2016

#16 Cerdas Rohani

Bismillah.

Beberapa hari lepas sementara boring2 baca bab tesis semata, terjumpa artikel tentang spiritual intelligence.

Tentang bagaimana kecerdasan rohaniah diukur.
Kecerdasan rohani.
Ingatkan badan cergas otak je cerdas. Rupanya rohani pun boleh cergas sama.

Cerdas rohani confirm tak ramai orang dapat. Tak ramai orang miliki.
Dan lebih malang lagi, tak ramai orang tahu. Bahawa rohani pun perlu secergas mental dan fizikal.

Ada ahli ilmu yang mendefinisikan cerdas rohani ialah apabila seimbang IQ, EQ dan SQ. Maka cerdas lah rohaninya. Apabila boleh buat pertimbangan yang sewajarnya dalam setiap keadaan tanpa membahayakan maruah dan fizikal diri. Dan yang paling penting tidak terjejas spritualnya selaku seorang muslim.

Hebat, bukan?
Datang lah ribut taufan angin kencang fitnah sekali pun... Spiritualnya mantap, emosinya hebat, fizikalnya kuat.

Reflect!
Born a muslim is not only the title that matters. But, the integrity as a Muslim id all that matters.

Ungkapan pedas seorang lagi ahli ilmu:
"Islam terlindung oleh penganutnya".

Penganutnya yang menyebabkan Islam dijudge by its cover. Cover nya ialah penganutnya yang lalai, alpa dan tidak segan silu bermaksiat kepada Allah dan RasulNya di khalayak atas alasan human rights !

Mohon berhenti bernafas, jangan berpijak di bumi Tuhan kalau sikapmu begitu angkuh, wahai manusia.

Reflect ! And again... Reflect!

#AllahuAkbar
#Halilintar menyambar jantung
😣😣😣😣