Sunday, September 18, 2016

#13 Buta, Pekak dan Bisu

Bismillah.

Malu.
Malu sungguh mahu berdepan dengan orang soleh dan solehah.
Alhamdulillah, aku dilahirkan dan direzekikan Allah taala untuk berada dalam kalangan orang yang menjaga solatnya, memelihara tingkahnya. Apatah lagi mak dan ayah yang menunjukkan contoh yang super baik pada anak-anak. Cuma anak-anak yang jarang sekali mengikut jejak, menurut langkah.

Kenapa malu? Sebab aku hina dengan dosa-dosaku yang bertimbun. Hanya aku dan Tuhanku yang tahu. Dosa yang hancur dek taubat, tapi berulang dek nafsu dan iman yang tidak kuat.
Bagaimana lagi mahu kuusahakan. Aku hamba, kadang aku kuat, dan banyak juga kali ku rebah terdampar lemas menyembah nafsu.

Tuhan, kekalkan nada istiqamah,
Kibarkan sayap sabar dan takwa pada diri ini.

Islam is first class.
Islam is the way of life. Our only way of life for us Muslim to succeed in this real huge challenging world.
Tuhan, aku takut. Kalau bukan akhir nanti aku pada jalan ini.

Cakap senang, sembang senang. Nanti nak buat, mula teragak-agak. Rebah terhumban benda berulang-ulang.

Tuhan,  hadirkan insan, sehingga aku malu berbuat jahat dan maksiat kepadaMu.
Sungguh aku tahu makhlukmu , Malaikat mencatit setiap tingkah maksiat, setiap tutur yang busuk, setiap mata tajam memandang benda hina.
Ingatkan aku bahawa aku perlu dan harus menjadi seorang Muslim yang....
Buta, Pekak dan Bisu daripada Maksiat kepadaMu.
Bahawa aku hamba, jangan berlagak Tuhan.
Bahawa nikmat-nikmat yang Engkau curahkan padaku terlalu banyak sehingga menjadi kemestian untuk aku malu akan segalanya jika derhaka dan tidak bersyukur.
Bahawa kematian itu bakal membunuh kelazatan dunia.

Allah Maha Besar.
Tidak layak aku bercakap panjang.
Selagi tegar aku menepis sabar taqwa daripada bersarang di hati.

Semaikan nilai murni, pasakkan iman di hati. Amin, Allah...

Tuesday, August 30, 2016

#12 Hari yang panjang

Hari yang panjang. 
Hari yang takut kalau ada siaran ulangan;  situasi sama dan watak yang berbeza. 
Penatnya hadapi kehilangan. 

Penat fikiran,
Penat perasaan. 
Air mata yang malu tertahan-tahan bagai bertemu jalan keluar kembali. 
Mencurah dan mencurah lagi. 

Allah Tuhanku. 
Sering aku menipu aku cintaiMu. 
Mengapa aku gusar padahal patut aku cemburu. 
Hanya ajal kematian itu pintu utama sebagai langkah untuk kembali melihat dan bertemu Allah. 

Redakan aku akan pemergiannya. 
Segalanya telah ditetapkan.
Abang sepupu yang baik. 
InshaAllah alam kuburnya saja sudah menjadi tempat yang baik. 

Amin. 
Rabbuna faghfirlana dhunūbana..

Monday, August 29, 2016

#11 ini namanya kasih sayang Allah

3. 30 am. 
Belum boleh tidur. 
Amal bakti belum selesai. 
Berita dinanti penuh gelisah. 
Akhirnya terurai jua. 
Dia pergi bertemu Yang Esa. 

Dugaan apakah ini Tuhan? 
Ini namanya kasih sayang.  😢

Zul hilmi bin zakaria. 
37 tahun. 

Abang mi. 
Tenang lah dikau di sana. 
Bersama Pencipta. 
Mungkin di sana jauh lebih bahagia. 
Berbanding dunia penuh fana. 
Kami berdoa agar kita kembali bertemu di Syurga sana. 
Bersama ahli-ahli keluarga yang lain. 
Sepertimana kita berkumpul berpuluh-puluh kali di dunia. 

***
He is my cousin. 
A good cousin. 
A really abang long among cousins. 
First grandchild of the big family.
And yet he passed away sooner than we could expect.
In an accident in the morning around 11 am.
It was just a glimpse of eye. 
Internal bleeding,  major organ fractured.  And just now he started to get a very long sleep. 
May Allah shower you with His Rahmah. 
And grant you with His Jannah. 

***

Ajal di mana ada, 
Bila hadir, 
Siapa ada bersama. 
Mana kita mahu tahu itu semua. 
Kerana ia bukan dalam batas pengetahuan hamba.
Biar dunia sudah tua, 
Teknologi canggih dicipta dibina, 
Namun hamba tetap jua hamba. 

Tugas kita bukan menunggu ajal, 
Bukan juga menjemput ajal, 
Bukan juga menggeruni ajal. 
Tapi harus nya kita bersedia setiap waktu dan ketika. 
Akan malaikat maut yang tidak jua kita tahu bagaimana rupanya. 
Perpindahan dari sini ke sana,
Moga-moga buat kita syurga, 
Itu lah alam yang kekal selamanya.

Allah,  shower him with Rahmah.
Grant him with Jannah. 
Amin...

إنا لله و إنا إلبه راجعون.

Sunday, August 28, 2016

#10 Jangan Putus Harapan

Jangan putus harapan.
Kerana kita ada Tuhan.
Yang melengkapkan segala hajat dan keperluan.

Jangan putus harapan.
Selagi masih punya kehidupan.
Kerana kita ini namanya insan.
Tanpa harapan di mana lagi ketenangan.

Jangan putus harapan.
Walau siapa apa dan di mana kamu diciptakan.
Sebab kita orang beriman.
Segala perkara yakin lah ia diurus Tuhan.

Jangan putus harapan.
Walau rasa tiada kebahagiaan.
Tatkala melihat kebahagiaan orang.
Kerana orang juga melihat kamu dilimpah kebahagiaan.
Dan masih ada yang kurang kesenangan.

Jangan putus harapan.
Apabila kasih sayang Allah sentiasa dalam dakapan.
Percaya lah Dia Maha Penyayang.
Setiap isi hati hambaNya Dia tidak terlepas pandang.

Walau sedetik,  walau sejenak, 
Berbahagia lah,
Dan Jangan Putus Harapan. 

Kami sayang Tuhan.
ALLAH Maha Lembut.  Maha Mengasihani. Maha Mengetahui. 

-PD
10. 34 am.
Senin 

#9 Menjadikan Al-Quran itu pakaian

"Ini je kau tau?"
"Kalau setakat kau ni, tak payah lah"
Kata seorang pelajar yang dirasuk jin kepada seorang ustaz muda yang sedang membantu merawatnya.

***
Allah...
Alhamdulillah masa tolong rawat guna ayat kursi budak yang terasa berat tangan akibat kes histeria besar-besaran di sekolah dulu, jin tak cakap macam ni. =.=

Cerita dongeng kah ini?
Tidak.
Habis? Reka je kot.. Budak tu sedar kot ek.. Bukan jin yang cakap tu.
Tidak.

Banyak kali juga aku berada dalam scenes rawatan histeria, begitu lah hendaknya. Memang jin ni dia lepas perasaan melalui orang yang dirasuknya.

***
Zaman sahabat dulu, Saidina Umar radhiallahu anhu pernah merawat sahabat yang dirasuk jin dengan hanya membaca surah Al-Fatihah.
Khalid Al-Walid radhiallahu anhu juga tidak terkesan minum racun dengan kalimah basmalah.

Kita? Sudah kita baca Al-Quran setiap hari, tidak juga 'kebal' jiwa dan tubuh.

Mengapa begitu.

Antara jawapan ringkas: Kerana tidak kita jadikan Al-Quran itu sebagai pakaian. Ajaran Al-Quran tidak kita jadikan amalan. Ayat-ayat Al-Quran tidak kita lazimi membaca dan mendengarnya.

Quran. Quran. Quran.
Syurga. Syurga. Syurga.

Dalam Al-Quran sudah lengkap menyebut semua. Sifat orang mu'min, gambaran syurga, perjuang para nabi, halal haram perkara. Subhanallah.
Maka manual apa lagi yang kita mahukan daripada Tuhan?

Bagaimana menjadikan Al-Quran sebagai pakaian,
Bagaimana menjadikan Al-Quran itu sebagai Al-Hubb fi Qalbi.
Hanya orang yang rindukan Tuhannya akan rapat-rapat dengan Al-Quran.
Kalam Sang Kekasih yang merindu dan dirindu, mustahil boleh berjauhan walau sehari, bukan...

Jadikan Al-Quran pakaian kami.
Jadikan Al-Quran prioriti kami dalam mengenal Allah dan Rasul.
Jadikan Al-Quran pemujuk hati kami di kala kami gusar, resah dan gelisah.

Wa kafa billahi syahida.
Hasbunallah wa ni'mal mawla wa ni'mal wakil.
Bagimu Sorga, wahai pencinta Allah dan RasulNya !

Friday, May 27, 2016

#8 Santeknya!!

Kenal Park Shin Hye? 
Lee Sung Kyung? 
Lee Dae Hee?
Song Hye Kyo?

Kalau tak kenal,  alhamdulillah...  suci daripada Kpop yang tidak berapa suci untuk ditonton itu. 

Cantik macam korea.  Walaupun negara tu terkenal dengan plastic surgery,  but who cares kan...  Asal cantik di mata semua.  Setiap angle cantik,  kiri kanan depan belakang.  Fuhhh....

Kisahnya...  orang cantik.  Yang tak berapa cantik daripada yang sangat cantik (means cantik lah jugak kan) macam kita ni? 
Tak de life lah tak cantik kat dunia.  Takde orang suka,  takde dipuja-puja.  Pi mana-mana,  org pandang sebelah mata pun tak maw~

Heh. 
Apa susah,  feeling je lah cantik. 
Perempuan memang sukakan kecantikan,  selepas kecantikan dia suka pula dengar puji-pujian.  Sebab itu perempuan paaaalinggg nya lah ya Allahhh suka try benda bukan-bukan.  Demi kecantikan dan pujian. 
Kesian. 
Mana freedomnya.  Bebas!  Kata nak bebas. 

Everyone has her own way to attract people.  Very own attractiveness.  Tak semua orang perlu cantik,  perlu bijak,  perlu putih (qu puteh,  qu puteh~~~),  perlu tinggi,  perlu kurus,  hidung mancung,  pipi naik,  kulit gebu dan memacam lah!!
Dan tak semua orang perlu dapat pujian daripada semua orang atas semua itu. 
Biar dan biar lah diri sendiri yang puas hati dengan diri sendiri ( kalau nak sangat pujian,  kan...  puji diri sendiri pliss.. ) but in terms of bersyukur sebenarnya. 

Be grateful for what you are.  InsyaAllah tenang bahagia,  chantekk dunia akhirat! 
****

"Kau rasa kau cantik tak? "

"Of course!  " Dengan nada bongkak.
Kemudian aku menyambung, 
"Tapi ada la time aku rasa aku hodoh astaghfirullag nauzubillahh!  Itu lah time aku buat perkara tak senonoh tengok movie, main game, lambat smayang,  baca quran malas!  Time tu,  bukan sebab tak buat plastic surgery,  tapi sebab tak sedar diri! ".

Kbai.
Astaghfirullah al-azim..
Diri kita,  tanggungjawab kita.
Kecantikan hak milik setiap insan.  😉😉😉

Monday, May 23, 2016

#7 Saat Bila Hati Tenang

Bismillah.

Saat bilakah hati tenang.
Aku boleh katakan saat hati tenang ialah saat mata mampu menangis, telinga mampu mendengar dan lidah mampu bertutur. Dan ia terus masuk ke hati untuk dilayan perasaan yang pelbagai dan kemudian menghasilkan satu saja perasaan yang paling indah.
Mata, telinga dan lidah antara sebab utama hati bisa jadi tenang. 3 elemen ini yang akan menentukan hala tuju perasaan hati.

Dunia yang kian terhakis keamanan, keadilan dan keagamaan kadang menjentik perasaan. Sudah jemu bertanya sampai bila akan kekal begini dan bila akan berakhir kisah kekejaman. Jadi, akhirnya harus dilayan. Bila naik satu-satu posting di newsfeeds, ada masa rajin melayan maka aku layan.

Alkisah. Tentang apa? Kekejaman di Syria, Palestine, Turki tempoh hari, Myanmar dan banyak lagi. Yang terbaru kejap tadi aku tengok video seorang budak perempuan Syria mungkin berumur sekitar 4-6 tahun barang kali, sedang hadapi sakratul maut (saat ditarik nyawa). Wajah tenang tapi agak termengah-mengah nafasnya. Kalau lah tak ada caption di bawah video tu, aku rasa aku gagal mentafsirkan apa yang sedang berlaku. Ingatkan hanya nervous sebab baru lepas diselamatkan daripada medan perang. Tapi hakikatnya memang 'selamat' yang hakiki budak itu. Syurga baginya insyaAllah,

Saat itu lah, video berdurasi 3 minit itu menyuntik sedikit rasa sayu dalam hati. Bahawa aku sekarang cukup bahagia saat ini. Hanya struggle bagaimana menyelesaikan konflik tesis yang belum nampak masa depan yang cerah dan mendamaikan konflik adik beradik yang kadang bertelagah (kadang aku sendiri lah yang bertelagah tu). Sikit sangat lah ujian. Nak kata pengorbanan demi agama pun malu. Sebab masih mudah. Tiadanya hari-hari perlu menyusup lorong kecil untuk ke universiti, tiadanya perlu cari roti di tepi kaki lima, tiadanya perlu mencedok bekalan air bersih.

Tapi betul lah kesenangan itu ujian, dan kesusahan itu ujian. Yang nikmatnya hanya satu, iaitu lah bila dekat dengan Tuhan.
Panjatkan lah bertangkai-tangkai doa hari-hari.

"Semoga esok lebih baik,
Tiada lagi kufur pada nikmat,
Tiada lagi hasad dengki khianat,
Tiada lagi pujian mengampu dan umpatan benci,
Supaya hari-hari selepas Nisfu Syaaban ini semakin meningkat iman dan melonjak amal di bulan Ramadhan nanti (sampaikan lah kami, Ya Allah...),
Dan moga negara-negara bumi Allah ini lebih aman,
Setidaknya penganut-penganut Islam sentiasa disuntik kekuatan daripada Rabb Yang Maha Kuat,
Dan penganut-penganut Islam di Malaysia ini terutamanya lebih ramai dan (if possible) semuanya kembali kepada ajaran agama sepertimana dibawa oleh Nabi saw (tiada yang mustahil,kan),
Menutup aurat, menjaga pergaulan, menjaga maruah, mengawal percakapan,
Zikir basah di lidah, rajin baca Al-Quran, hormat pada azan dan solat jemaah lima waktu sehari semalam,
Dan semoga pemimpin-pemimpin kami cuba dan cuba menjadi qudwah kepada kami dan pimpin kami ke Jannah~"

Amin...
Bahawa bumi ini akan aman, apabila semua insan memainkan peranan, setidak-tidaknya suburkan nilai kemanusiaan. Saat itu hati pasti tenang!

PD.