Wednesday, December 29, 2010

universities in JORDAN ?

AL-albayt university
http://www.aabu.edu.jo/

aabu.png



faculties:IT, business, nursing, sharia, law, arts, engineerings, science
institutes: islamic studies, bayt al-hekma, astronomy and space, earth and environment science.






. All of these Faculties are equipped with the most modern laboratories and computers to serve teaching and research.

In the field of postgraduate studies, the University has recently established a Ph. D. program in Arabic language and literature in addition to various master programs in Mathematics, Arabic and English Languages, Geography and Electrical Engineering (Communications), Law and Police Studies.

Mu'tah University is considered now as one of the biggest universities in the country with a total intake of nearly 16,000 students from all over the country and abroad.





Institutes

Graduate Studies


Monday, December 27, 2010

salam takziah ya ustaz

Innalillahi wa innailaihi Raji'uun...
hakikatnye smue yg hidup pastinya akn menemukan ajalnya,

mmg terkejut mendengar khabar drpd sahabat ana yg hantar msj pd jam 8.15 pagi tadi.
*one message received*
"sama2 kita sedekahkan Al-fatihah kepda ank ustaz sulaiman,,osamah yg baru shja meninggal,semoga rohnya dicucuri rahmat,insyaALLAH urusan pengkebumian pd jam 11 pg ni"

innalillah,,,ALLAHUAKBAR,,besar kuasa ALLAH,,mujahid cilik telah pulang kepadaNYA, dh lame rindu nampaknya,,osamah dah sakit lame n baru shj di'diagnose' sebagai kanser usus pd minggu lepas,
ana x arif macm mane dr kaedh biologinye, tp mungkin sebb osamah still kecik lagi n virus tu mudh merebak, dn disahkan meninggal malm semalm,,
buat keluarge ustaz sulaiman ,harap dpt bertabah menghadapi ujian ALLAH yg MAHA HEBAT ni,
ALLAH sntiase menguji hamba2NYA sebg tande kasih.
"belajar untuk melepaskan demi ALLAH semata2, ana x rase ape yg kak sue rase , tp ana cube untuk memahami,,moge kak su sentiase kuat untuk mak,ayah, diri dan adik2 yg lain"
**lebih kurg begini la msj ana buat ank ustaz sulaiman yg sulong, kak thuraiya,
rindunye pd kak su, harp boleh ketemu yg kini sdg menuntut di UIA.(^^,)

jgn sedey2 sgt ,,sedih tu perlu tp jgn hingga mengabaikan ape2 yg perlu d dunia ni, hidup perlu dteruskan ,perjuangn jihad prlu dteruskn, langkah mujahid perlukan insan setabah kalian,insyaALLAH.




moge pejuang yg ade mampu mnjadi tokoh ISLAM sehebt @ lebih hebat drpd tokoh2 terdhulu,

salam takziah ,ustaz,,anak2 didikmu ini sentiase mendoakn ustaz n keluarge,semoge terus tabah mengharungi fana dunia,kami akn cube sdayenye menjadi mujahid n mujahadah harapan ummah sepertimana ustaz bentuk kami d SMKAKA dlu,,,jasa x kan dilupakan,,,insan bergelar USTAZ, CIKGU, TEACHER, MUROBBI, SIR akn terus utuh d jiwa insan2 memburu syahid ini ,,insyaALLAH,
amin , ya RABBAL 'ALAMIN.

Saturday, December 25, 2010

---> ukhuwah itu unik <---


bertahun2 kumencari erti sahabat,
berpenat lelah kugapai nilai persahabatn yg sejati
sungguh! x kuminta harta,
x kuminta setia,,
yg kuminta hanya kejujuran semata2,,
keikhlasan terutamanya,
kerana kumahu REDHA ILAHI mengiringi,,
limpah kasihNYA x jemu menghiasi,
rahmat agungNYA menemani,,

tatkala citarasa ALLAH kita turuti,,
kuyakin!! tiada luka bila berduka,
tiada sengketa pbila gembira,,
ujian yg menimpa mendalangi bahagia,,
penuh keharmonian tersirat ,,
sangat nikmat!!!

Saat kau gelap,
akan kubuka cahaya,
saat kautenggelam,
aku adalah pelampungmu,
kerana keimanan yg jitu itulah dasar hubungan kita,
maka aku tak peduli apa2 melainkan
memenuhi tanggungjawabku pada ILAHI,,
semata2,,
hanya keranaNYA,


hanya persahabatn yg berlandaskan keimanan shj yg mampu melahirkan satu formula ukhuwah: [ 1+1=3 ]

inilah keunikannya apabila segala perintah ALLAH dituruti,,laranganNYA dijauhi,,,tuntutan fardhu dan sunat x jemu dipraktik..nilai2 murni dlm persahabatn diamalkan sewajarnya..
dlm kiraan matematik,,,1 + 1=2,hal ni semua org tahu,,tapi,,yg mahu diterangkan di sini ialh nilai persahabtn yg berlandaskan keimann,,keimann yg ade dlm persahabat, itu secara x langsung melahirkan kekuatan yg luar biasa,,kekuatan yg sgt istimewa,,,






cuba kita bayangkan,bagaiman dua @ lebih org yg bersahbt boleh bertahan walaupun diuji dgn bermacm2 ujian,,,hasad dengki yg kadg2 bermain d hati masing2,,
berebut material,,cemburu,,riya' dan sebagainya,,,namun persahabtn x terjejs,kerana semua itu diatsi dgn keimann yg nyata kepda ALLAH TAALA,,
"selemah2 ukhuwah ialah berbaik sangka"
keimann yg teguh d dlm diri secare automatik dan efisyennya mencegah dri drpd mempunyai perasaan yg x elok terhdap sahabat2 seperjuangn,,apatah lg apabila bersahabt bg memprthnkan agama TUHAN.

bagi remaja2 ISLAM,,berukhuwahlah dgn sebaik2 ukhuwah,,mungkin apabila perkara ini diulang2 berkali2 menerbitkn kebosnn dlm hati segenap insan ,namun inilah elemen yg patut dipertahankan,,,'peer pressure' @ pengaruh rakan sebaye sgt2 memberi kesn kpd perangai remaja itu sendiri scre holistik!! sgt mempengaruhi,, ''never ever try to deny that sort of things"
bersahabat;ah dgn sebenar2 pershbtn,,bersahbatlah kerana ALLAH bukan kerana manusia itu semata2,,matlamat utama kita ialah akhirat,,moga2 jalinn ini bakal membawa kita dan sahabat2 utk bersama2 menggapai syurga ALLAH,,,

matlamat akhirat itu boleh dicapai DENGAN ILMU AGAMA!!!,,
ISLAM is the way of life!! ISLAM for ALL!! x mengira bangsa,,adb2 dlm bergaul adalah sama,
ana sangat2 musykil dan agak melatah bila ade dlm kalngn remaja yg ambil mudh soal agama. agak x berkenan bile dkatakan,,"i dont really interested in studying the islamic and all sort of things "..what do u mean by ''all sorts of things"?? , i dont really wanna respons of that phrase ,,but i have the sensitivity to that,, sedangkan,,,di mana2 kite pegi ,,mesti ade agama,,,agama ajar kita dlm segenap perkara,so,, kalo kita abai satu ?? ape akn jadi pade kita,,x ke dh lari tu??agama bukanlah suatu yg umum,,,, tp! ade bg setiap amalan itu yg specific and jelas ditergkan dr segi hukum dan pelaksanaan,,hakikatnya ia bersifat alamiyah,,holistik,,syumul,,lengkap,,hmm,,,,even ana sendiri pun still byk kedgkalan ilmu,,so, x lah ana nk perkatakan byk2 soal ni,,wallahua'lam,,,segalanya ana serahakan pd ilmu ALLAH YG MAHA LUAS..

"mesti ade segolongan drpd kamu yg menagajak berbuat kebaikan, menyeru kpd kebaikan dan mencegah drpd kemungkaran,,dan merekalah golongan yg beruntung"
surah ali imran ayt 104



wallahua'lam,,serulah pd kebaikan,,,moga ALLAH golongkan kita dlm golongan yg mendapat petunjuk dan hdayahNYA,,,,maaf andai ade yg tersinggung,,,xlah ana merujuk pd sesiapa,,,,any respon yg ana buat adalah pd pendpat sendiri yb serba lemah ini,,dan insyaALLAH x terkeluar drpd kehendakNYA,,,mohon segala tunjuk ajar,,,didikan n nasihat drpd entunna semua yg dirahmati ALLAH sekalian,,,,

**sedikit sebanyak ade dipetik dr novel SINERGI karya HILAL ASYRAF,,
[[sgt mengetuk jiwa remaja]]bace yer!!^^

Sunday, December 19, 2010

5 MB 1,,never fade off

5 MB 1


segala apa yg dilalui bersame insyaALLAH dapat djadikan pengalamn bg menghadapi hari2 yg mndatang,,,jgn lupekan jasa bonda n ayhanda yg berkorban n curahkan ilmu buat kiter,,,
andai dianugerahkan 11A,,,,raikan bersama,,,andai bukan itu takdirnya,,,masih ade CAHAYA d depan sana ,,,DONT BE SAD,,,la tahzan ,,,ALLAH bersama,,,^^

maaf segala2 ats kekhilafan dri yg sedar @ x...wallahua'lam,

"as our lives change,,we will still be friends forever"
by His permission,,ukhuwah fillah


Saturday, December 18, 2010

being scolded make me more ignorance^^

bismillahirrahmanirrahim...
this is my first time writing the blog using english,,
seing my frens using this language makes me wanna try once,,,
but i'm not sure i will use fully english ,,i gues that i will juz mix to juz 'rojok' ,,hehe,,
First of all,,,let me start with our Saidina Ali k.w.'s say:

"of all the follies in this WORLD,the greatest is one who loves the World"

this sentence makes me wondering of the condition in the world now,,
there are so many people who learns about deenul ISLAM,but what the nonsense they are doing???ignoring the lesson,,,without a long thought,juz let themselves sinful,,,oh,,,may ALLAH protect me from those hellish thing,,that's terrble,,

~lets juz see how the women out there didn't care about their way of clothing,,,
do they care they wear scarf or not??letting the guys watch their body all around,,,,where is the pride??where is the shame,,,SHAMELESS!!,,
juz make it clear,,in AL-ALQURAN al-KARIM,,suratunnur:31,,ALLAH has told us,muslimat,,that we have to protect all over the body except the hands and face...the command is juz for muslimat's pride themselves,,,huh!! dont know what to say,,,hehe,,,

due to what the title tells,,,i have been scolde by my dad today,,,hehe,,,i'm failed to hang the clothes in the washing machine,,,with the witness of ALLAH,,i forgot!!!very2 forgot!!
so,,i feel a bit stressed juz now,,,hehe,,,that's why i make the title ''being scolded makes me more ignorence,,i juz make a 'toye' face but at the same time i take my father's advice into my heart..
maybe i am careless in doing houseworks,,,abit ,,oh!!forget to say that i have hanged the clothes in small mchine,but i forgot about the big one,,,i have done it juz now,,tonight!!haha,,no wonder my dad scolded me,right???how dare i am,,
so the lesson i have got today is,,i have to do my best in doing houseworks before making my own things[facebooking,blogging,and watching movies] oppsss,,,where is ibadah LILLAH???
it is the main thing in our life,,,unnecessary to be stated,,let juz make it our diary ourselves,

okeh,,,enough for today,,,my big bro demand his lappy,,,so,,i have to go,,,
a successful english blogging,,,,till we meet next time,,,may ALLAH bless us with joy and hidayah along our lives,,,syukran jazilan wa ilalliqo',,

ALLAH cause we meet in the happy and sad time,,,it teaches me a lot of experinces,,,thankss to all my frens with the all sincerety and best frenship i've got throughout the year,,,
lets together love ALLAH,,,so HE will always luv us to be met in JANNAH,,tq!!

Thursday, December 16, 2010

Seuntai SYUKUR buat RABBI



1) Alhamdulillah, tanggal 16/12/2010 ,ana berjaya di'tabal'kan sebagai ex-tilmizah of SMK Agama Kuala Abang,,,huhu~~ sangt sedih..
walau mcm mane pon, tetap bersyukur sebb SPM da abes. moge sgale usaha dlm perjuangan JIHAD belajar slame ni terbls la yerp,,
alhamdulillah sepanjg SPM ni xde la yg sakit2 or demm2 teruk,yg pening2 skek tu ade la,
sebb mase kami PMR dlu ramai sgt yg sakit2 ,pah sorang,sorang,,huh,,
"kite hanye merancang"


2) Alhamdulillah, sebelum hari balik bermalam (malm Rabu) tu,, kami seaspuri pelajar ting 5 sempat la wat majlis salam2an..wat pon katner jer,, kat tgh2 blok memalm bute g2,,haha,,,xpe la, asal tercapai hjat nk bermaafn blake semue..macm2 la mlm tu,,,,selok sorg2 nangih,.hehe,,,tp x kurg gak ade yg suke2 aje,,,,emm,,tahan lasak btol,,ke buat2 tahan ?? haha,,,entoh ler,,,tp ana yakin dan pasti nipu ar kalo x rase sedih langsong,,kan>? org puan gane pon mmg puan,,
"once a girl,,forever a girl",,hehe. sgt sedih ble kenangkan blik spnjg stahun ni,,agk2nye ni la kot ape yg ex2 tahun2 leps rase,,,akhirnye ana merase sendiri,,emm,,zamn persekolahn yg x mungkin berulang,,,x mungkin akn pakai baju uniform ag,,bergurau senda ngan kengkawn dlm sekelas yg x smpai 26 org. group2 lam kels,,
farah farhana,anis farzana, aisyah mardhiah @ aima, hajerah fatihah,,xkan kulupa,,my group,,yg sgt hapening,,campor pening,,,,haha,,nak2 time ustzh Roslina,,hehe,,,tp xde la nano sgt,,sgt OK,,i like it,,,maaf seribu maaf andai ade yg terksar ,,tergores spnjg kite bersame yerp^^

Buat barisan PENGAWAS ASRAMA yg berwibawa,,hehe,,maaf sejuta kemaafan psl ana rse ana x sempat nk minx maaf sebelum kite sume berpisah ari tuh,,maaf andai spnjg kite berjuang same2,,ana ade terleka,,,yg terluke tlg jgn berduke,,,kalo x sengsare x abes2 kekg,,
dgn ikhlas seikhlasnye ana murnikan niat,,sucikan hati,,harap dimaafkan sgala kecuaian ini, n so for not being the best leader,,i've done my best but the one to judge is entunna!



(barisan pengawas asrama SMKAKA 2010)
p/s: ana ambik dr saudara syed khairi so ade la dye punye cop tu,,halal yerp^^

Semoga segla pengalamn yg dilalui bersama dpat djadikan 1001 pengajrn buat semua sahabat ,,
Khas buat pemimpin:
"Itu sgtlah dibenci oleh ALLAH jika kamu menyuruh kepada kebaikan tp kamu x melaksanakannya"As-Saff:3
"Sedarlah para da'ie dan da'ieah sekalian,,kita bukan perintis kpd perjuangan tp kita ialah penyambung rantai perjuangan Rasulullah"
~~moge kelak d akhirat kita dpt bertemu dlm satu halaqoh d mana ianya mendapt rahmat dan bahagie d ssi Rasul Kekasih ALLAH dek kerana tulusnya perjuangan menyambung dakwah baginda dunia fana
InsyaALLAH

3) Alhamdulillah,, spnjg jd senior d SMKAKA,byk kejdian yg berlaku,,,byk ujian yg menyusul,,,huh,sgt banyak!! kne jd mngsa buah mulut, kne 'tikam', kne 'tulis', kne jadi 'bomoh', kne jadi 'pnemn setia',, wow! pergh dasat,dasat..tp x pe ttp bersyukur sbb smue tu mndewasakn kite..hmm,,bile dpikirkan blik,,,diulgtayangkn balik mse form 1 dlu,,x pernah langsung terlintas akn dpt ujian ni semua,,fuhh,,,xpe2,,,cobaan...ingat snang ke nk dapatkan tmpat @ perhatian drpd ALLAH,,,setidak2nye ble kite dpt ujian,,kite byk mengadu kat ALLAH,,time tu ape lagi yg lebih baik slain berdoa.,n tawakal,,,kadg2 kita x boleh mengharapkan org lain jd @ lakukan sesuatu yg kite harapkan ..
"hanya org yg baik yg akn mentafsir suatu yg baik dgn baik"
dan ana sebg manusia yg dhaif,lemah n kerdil sedg berijtihad utk bersangka baik pd saudara2 yg lain,,sebb keimann yg jd ukuran ALAH tu ade d dlm ,,bukan pd zahirnya.^^
---<@ sahabat sekalian!!entum @ entunna smue hebt,,,ajarkan aku untuk jd sehebt itu,,,krana aku insan lemah yg masih bertatih d alm perjuangn..mohon asuhan,didikan dan tarbiyah murni.

4) Alhamdulillah sekarang ana amat2 mengakui potongan ayat al-Quran yg mulia
"Wahai org2 yg beriman,jika kamu menolong (agama) ALLAH maka ALLAH akn menolong kamu dan memperkukuh kedudukanmu" Surah Muhammad :7
syukur,,,walaupun dletakkn dgn taggungjawb,,tp study is always our priority"
berkat perjuangn bersama2 agaknye,,kami dihadiahkan oleh ALLAH dgn kejayaan dlm peperiksaan PERCUBAAN SPM kali leps,,ramai yg pecut,,,anjkn paradigma ,,byk A teruih dpt,,bagus2,,,i like it!
shift ur paradigm.,,hikhik^^
moge keputusn SPM yg mendatg bakal menggemparkan sekolah..
"usaha sudah,,doa sudah,,tawakal kne tinggi" teruskan berdoa moge dpermudahkn pemerksa kertas untuk mennda kertas tu n beri markah yg terbaik,,,insyaALLAH,,,,,aminn...





SAHABAT,,
Bukan selaut kesetiaan yg kumahu,
Bukan secebis kerinduan yg kuseru,
Bukan jua seindah kasih sayang yg kuperlu,,
tp yg kumahu hanya seuntai doa, setngkai harapan agr kau menjemputku aku tatkala aku lalai, tatkala aku ragu ,,tatkala aku resah tnpa YG MAHA SATU,,
Bawalah aku meniti jln dakwah yg berliku seribu,,walaupun pahit ,,penat,,lelah,,
namun ttp indah dgn janji nan SATU
TAMAN FIRDAUSI yg tersergam megah ada di situ,,,,

salam halaqoh buat sahabt2 skalian ,,jgn sesekali terlepas dr tarbiyah,,,berjinaklah dgn usrah kerana d c2 sebenarnya ade disemai tarbiyah dr PENCIPTA,,^^

wallahua'lam

Tuesday, September 14, 2010

ingat ALLAH,,,,,selalu^^V

nafsu VS iman,,,,
setelah dicompete dgn sesengitnye,,,,akhirnye yg ,ane menang??
agak2??
biasenye nafsu tu mnang,,,,ALLAHUAKBAR,,,
mane perginye iman,,,
IMAN tu xkan subur dlm diri kalau xde halawahnye,,,
cara dptkan halawatul iman banyak,,,,
hemmm,,,nk sebut ker??x yah r,,,
Hadis"x sempurne iman seseorang selagi die x cintakan saudarenye seprtimana die cintakan dirinye sendri,"
ALLAHUAKBAR,,,,,
dlm erti kate ni,,,maknnye ukhuwah r,,,
selemah-lemah ukhuwah ialah berbaik sangka,,,kalo buruk sangka maknenye masih ade ukhuwah??
no,no,,,,xde,,,
so,,,marilah kite perbaharui iman kite,,wujudkan ukhuwah yg baik,erat antare kite,,,,
sahabat2,,,sygilah mereka sebaiknya,,,
"apabila kamu lakukan kebaikan sebesar zarah skalipun,,tetap akn dihitung,,"
ingat tu janji ALLAH,,,
solat sunat+solat DHUHA+mengaji ALQURAN,,,dll
x leh tinggal,,,titik tolak rezeki tu,,,insyaALLAH<<< tegakkan ISLAM dlm dirimu,INSYAALLAH akn tertegak ISLAM d sekelilingmu,,,,
wallahua'lam,,
YA RASULULLAH,,,,uhibbuka,,,
YA ALLAH,,,ampunkanku,,,,

Monday, September 6, 2010

Masya-ALLAH,,sekali lagi,,:-(

ALLAHUAKBAR....
sekali lagi cabaran utk belajar mariii,,,,
maleih x patut,,,,nk wak guane kalu malah lagu ni,,,,
ok,ok,,,,wilek2,,,,kne tenang lu,,,,pikir balik ape matalamt nih,,,
2 months to go,,,,dont make it such awaste,,,,ahdafuna 11 A,,,SPM,,,

subhanallah, walhamdulillah, wallahuakbar,,,
kne rajin,,,
"penyakit hati ialah malas"
penyakit pelajar ialah malas,,,,
eeeiiii,,,,,x kumahu jadi org berpenyakit,,,
ALLAH bantulah aku,,,,


umm,,,,saat kumembelek buku sejarah,,,lemah semangat,,,,killer subject,,,,macm mane nk buat,,,kadang2 rse nk mengamuk pun ader,,,,mmg ana bukanlah otak sejarah,,,tp bukankah ALLAH taaala cipta kite sme aje,,,cume kesungguhan tu berbeza,,,,tahap IQ seseorg tu,,,ade yg kate,,die cerdik,bolehlah,,,,
hemmm sebenonye kiite ni x boleh @ x nak,,,tnye diri,,,
kejayaan,,,ALLAH nk bagi ,insyaALLAH dapat,,,bukan ke kun fayakun!!
kalau rse lemah,,,rse x berdaye,,,,ingat ALLAH bebanyak,,,,selawat banyak2,,,insyaALLAH dipermudahkan,,,
soal kemampuan tolak tepi,,,kite mampu!!!yeah!!!btol2...


Surah Maryam ,ayt 12:
"Wahai Yahya , ambillah (pelajarilah) kitab itu dgn bersungguh-sungguh,,Dan Kami berikan hikmah kepadanya selagi dia masih kanak2..."

Nah,,,!!Kan siap ALLAH taala suruh hambaNYA pelajari kitab dgn sungguh2,,,
so,,,jom kite blajar demi semata2 kerana ISLAM,,,sebb ISLAM itu xkan berakhir,,,matlamat ISLAM xkan selesai sampailah kite bertemu dgnNYA,,,
sebb tulah,, belajar mesti krane ALLAH,,,,kalau belajar krane manusia,,bukankah manusia akn pergi??jika perginya manusia tu ,,,?>?hilg matlamt,,lyg2 terputus tali,,,
jadi,,,pikir2kanlah,,,same2 pikir,,,,doakan kite sume istiqamah lam belajar,,,
kerana ALLAH,,,,TAKBIRRR!!!!

ooohhhh,,, i love u, SEJARAH///:-)))


Go to fullsize image Go to fullsize image


Go to fullsize image

11 A.....+...............
Buat sume talamiz n asdiqa' SMKAKA.....calon SPM,PMR,,,
berusahalah yer,,,jgn malas2....lawan nafsu,,,
kite sume mesti boleh,,,,doakan ana ,deh>>>

Ya ALLAH,,sesungguhnya aku akui bahawasanya tiada kejayaan semanis madu tnpa usaha sepahit hempedu,,
dan begitulah jua perjuangan yg menjadi amanahku,,,
tika ditanya mengapa perjuangan itu pahit,,payah,,,susah,derita,,sengsara,,
satu saja jawabnya,,
"KERANA SYURGA ITU MANIS" @>------

##WALLAHUA'LAM,,maaf andai ade tersilap bicara^^

Sunday, September 5, 2010

beloved muslimat

Allahuakbar.....
sekarang kita digemparkan dgn kes2 buang ank ,,,
ape nk jadi nih sebenarnya.,,,,masyarakat dh hilag tamadun,,,,
kegiatan jahiliah x lagi cube dibendung,
bile remaja dh mengandung,,,ank2 d merata2,,siapa mau tanggung,,,,
astaghfirullahaladzim,,,
masakan msyrkat x nampak ape puncenye??

Islam itu tinggi n tiada yg lebih tinggi drpdnya...
Surah An-Nur:30...
"katakanlah kpd lelaki yg beriman agar menjaga pandangan mereka dan memelihara kemaluannya,,yg demikian itu adlh lebih suci bg mereka,,sungguh ALLAH itu maha Mengetahui trhdp apa2 yg mereka perbuat,,"
Surah yg sama ,,ayt 31///
"Dan katakanlah kpd perempuan2 yg beriman, agar menjga pandgnnya dan memelihara kemaluannya dan jgnlah menampkkn perhiasan mereka kecuali yg biasa terlihat .. dan hendaklah mereka melabuhkan kerudung mereka dan jgn menmpkkn perhiasan mereka,ykni aurat kecuali kpd.....[mahram mereka]..."

berdasrkan ayat2 ALLAH yg dua ini,,,cuba kita muhasabah diri kita,,,even ayt yg due ni,,,adkh kita btul2 realize n perhati btul2 ape yg cube ALLAH taala sampaikan,,,
even ayt2 yg due ni,,,adkh kite cube utk penuhi tuntutannNYA selama ini,,,?
wallahua'alm.,,cuba2 lah fikir,,,,
Rasulullah ada bersabda" Akn tiba satu mase d mane umatku berpakaian , tp telanjang"
**maaf ,,tiada ayt yg lebih sopan yg dpt ana pikirkan skrng..
tutup aurat yg cukup sempurna mestilah:
-x jarang
-longgar
-labuh,,,,
-dll,,,,yg 3 tu main point yg jarang owg ikut la,,,,

Jadi ingin ana menyeru kpd sahabi2 skalian n ana sendiri,,,cuba utk mengkoreksi diri,,,,biasakan yg betul,,,betulkan yg biase,,,,
hal buang anak tu sebenarnye bertitik tolak dr perkara ni,,,,mcm mne perkaitannya???fikir2kan lah sendri,,,terutamanya diri muslimat itu sendiri,,,wallahua'lam,,
ISLAM IS THE WAY OF LIFE^^

Devotees - Mahar Cinta

Saturday, September 4, 2010

moga jadi pedoman^^


http://www.youtube.com/watch?v=er_RGvM0a94

Mahar Cinta

Album : Devotees
Munsyid : Devotees
http://liriknasyid.com


Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara di hatiku melagukan rindu
Kiranya engkau mampu mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terucap

Pasti dirimu kan memahami
Harapan kasih yang terbina
Sekian lama di sudut hatiku
Hanyalah untukmu

Bukanlah aku sengaja
Melindungi rasa di jiwa
Namun bimbang diri kan terleka
Hanyut dibuai angan dan mimpi indah
Hingga terabai segala cita
Sedang khayalan tak menjanjikan
Segunung kebahagiaan
Sebagai mahar hantaran

Apakah mungkin engkau mengerti
Setiap cinta yang dilafazkan
Bukanlah sekadar mainan
Tetapi sebuah janji

Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara dihatiku melagukan rindu
Kiranya engkau bias mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terungkap

Pasti dirimu dapat melihat
Rahsia kasih yang terpendam
Sekian lama di sudut hatiku
Hanyalah untukmu
Selamanya..







http://www.youtube.com/watch?v=d8-_wru0hr4&feature=related


Nur Malam

Album : Saujana
Munsyid : Saujana
http://liriknasyid.com


Renungi malam ini rasa kesangsian
Ku kini berada di alam yang sunyi
Hanya bertemankan bintang dan bulan
Di malam kelam

Hembusan angin bayu pastikan berlalu
Seiring dosa lalu yang membelengguku
Moga semalam jadi pedoman
Dan pengajaran

Langkah kaki kananku
Menyusuri rumah suci
Bermula episod baru
Dalam ketulusan hati

Bila hati menghadap tuhan
Baru kusedar ada kelemahan
Terasa kerdil berbanding Yang Esa
Terharu, terfikir betapa agungnya Tuhan

Tuhanku, aku tidak layak masuk syurga-Mu
Namun tak berupaya menghadapi api neraka-Mu
Terima taubatku dan ampunkan dosa-dosaku

Inginku ubah cara hidupku yang lalu
Menjadi hamba yang diredhai selalu
Tiada palsu wahai tuhanku
Alloh yang satu

Kuakhiri sujud dengan doa
Semoga dikabulkan hajat
Dijauhkan duka lara
Kuharap terimalah taubat


###Hiburan itu jika x disalahgunakan,,insyaALLAH dapat beri kesn mendalam,,
Harap dapat kite sama2 dengarkan n ambil 1001 pengajaran,,wallahua'lam,,

"Bukanlah menjadi kewaiban bagi engkau(Muhammad) untuk menjadikan mereka mendapat petunjuk,tetapi Allah yg memberi petunjuk kepada mereka yg dikehendakiNYA. Apa pun harta yg kamu infakkan, kebaikannya adalah untuk kamu sendiri.dan jgnlah kamu berinfak melainkan utk mencari keredhaan ALLAH. dan apa pun harta yg kamu infakkan, nescaya kamu akn diberi pahala secara penuh dan kamu tidak akan dizalimi."
Al-Baqarah:272

Kta penyeru,bukan penghukum,,
kita penyampai,, bukan pemberi hidayah..moga kita faham itu,,^^



Wednesday, June 16, 2010

penyuluh hidup talamiz kaka^^

buat guru2 yg dkasihi,,,walau jauh d mata dkat d ati,,,^^
segala jasa guru xkan dlupakn walau badai dtg melanda,,
walau laut rancak bergelora,,
walau terpisah kita kerana kasihNYA,,,

"WE LOVE TEACHERS"~

Ustaz Abdullah n Cikgu Nizaha



Ustaz Firdaus,,murobbi bhsa ARAB^^




Teacher Khai,Ustazah Aminah n Ustazah Rohawati


sIR zAMBALA **murobbi matematik sjak form 1 lg,,



Saat kubaru mengenal erti Physics,,^^Sir Murshidi
We won't forget u sir!! smkaka>> sabk setiu

'''Ramai lagi guru2 smkaka yg hebat2 tu,,cume yg ni yg mamou cari gmabanya,,hehe,,,
moge asdiqa' smkaka xkan pernah lupe jasa guru2 yg x berbelah bg ni,,,
sama2 menggapai redha GURU,,
utk merebut seinfiniti redha ILAHI,,
moge ilmu diBERKATI,,,
kekal hngga akhir nanti,,,
insyaALLAH,,,
-----<@wallahua'lam^^

Tuesday, June 15, 2010

Hatiku tetap d jalan ITU....!!

"ISLAM itu datang secara dagang dan akan kembali dagang"
Mmng benarlah kata2 itu...
Kini ,,seolah2 telah kembali ke zmn jahiliyah...
Muslimat x pndg aurat sbg suatu yg teramat penting sdgkan dlm alQuran dan sunnah dh byk tulis tntg muslimat,,,,dlm surah AN-Nur dan an-Nisa' byk menyebut tntg muslimat,,,
Rasulullah pun byk sebut tntg fitnah wanita,,,,ciri2 wanita solehah,,,kenapa kita sering alpa???
Ya ALLAH moge KAU sering pelihara aku drpd gejala kealpaan ini...
Buat muslimat yg dtarbiyah benar2 dgn cara hidup ISLAM,,,berbanggalah anda dgn ISLAM,,,hayatilah ayat ini
"Kita sebenarnye asalnye hina,,,drpd titisn air yg hina,,tp!ISLAMlah yg menyinarkan kita,"
Wahai muslimat solehah sekalian,,,labuhkanlah kerudungmu,,,longgarkanlah pakaian mu....tutuplah aurat mu kecuali yg biasa terlihat yakni tapak tgn dan muka shaja,,,
jagalah muamalat antre muslimin dan muslimat,,,,
jgnlah kamu menjadi dedaun kering yg berguguran.,belum dpetik sudah menyembah bumi,,,,TUHAN,,,tinggikan darjat muslimat,,,antara kaca dan permata,,,sesungguhnya aku mendambakan perumpamaan permata yg mahal terlindung d bekas kaca,,,bukan bersepahan dipijak sang jejaka,,,
jadilah kamu mawar berduri berpagar IMAN dan TAQWA,,,
"Sesungguhnya wanita solehah itu ialah yg tidak memandang dan tidak dipandang lelaki,"



"Sesungguhnya sesiapa yg menolonga agama ALLAH maka ALLAH akan menolongnya dan mengukuhkan kedudukannya"
surah muhammad :7

Buat para da'ieah dan mujahidah sekalian,,,tetaplah kamu dgn jalan ALLAH,,,jgn sesekali berpaling pd jalanNYA,,,sesungguhnya apa2 yg termaktub utkmu itu benar...ALLAH memilihmu utk perjuang agama SYUMUL ini...
tp perlu diingat ,,kita hanya penyeru,,bukan penghukum,,,kita hanya menyampaikan dakwah dan seruan ISLAM,,,bukanlah memberi hidayah pd mad'u,,,bertawakallah setelah kamu berusaha,,,

"sesungguhnya,,,sesiapa yg kerananya seseorang itu mendapat HIDAYAH ALLAH,,maka itu adalah lebih baik drpd apa2 yg diterangi matahari"
Subhanallah,,,cuba kita bayangkan,,,hanya dgn melihat tingkah laku @ apa2 shja pd kita , ada yg mendpt hidayah,,,alangkah indahnya tarbiyah dan kemuliaan yg ALLAH janjikan...




"sesungguhnya sahabat yg baik ialah apabila kamu melihat dia kamu teringat akan ALLAH,,,mendengar perckpannya,pengetahuan ISLAMmu bertambah dan apabila melihat perlakuannya,,,kamu teringat akan AKHIRAT"..
jadikan dan kurniakn aku sahabt itu,,,YA RABBUL 'IZZAH....

Suka untuk ana kongsikan d cni,,,pengalamn @ pengetahuan sedikit sbanyak melalui pembacaan,,selaku muslimat bersekolah agama mmg akn dberi perhatian sewaktu berada d luar bi'ah islamiyah d sekolah,,waktu itu,,,iman yg teruji usah dkate,,,mmg banyak ejekan dan sindiran yg diterima ,,,AWAS!!!iman MUSLIMAT teruji,,,dgn tudung labuh yg membaluti diri,,,kenapa harus dikeji???YA ALLAH,,itulah syariatMU,,,saat itu,,,xde ape yg boleh lindung muslimat2 ini melainkan keyakkinnn dan keikhlasn dalm diri mengikut syara'...kalu terdetik d ati rse kehinaan,,,,totally anda SILAP!!...
itulah sebenarnya yg dmaksudkan akn kembali dagang...pikir2kan lah,,,,
bukankah ALLAH tetapkan begitu???wallahua'lam,,

Ana cukup ykin ngan kata2 ustaz ana,,Ustaz Abdullah yg ana kagumi,,
"Yakinlah,,,pelajar2 perempuan,,,pakaian yg awk pakai sekarang ni lah yg sempurna,,x yah ditukar2 la,,,"
"Berdakwahlah,,,ikutlah usrah,,,berdakwahlah selagi blh berdakwahh,,gunalah internet ke utk sampaikan pd masyarakat tntg ISLAM,,kalau berkarya,,,tulislah sejelas2nya,,,"

ALLAH,,,,kuat semangat ustaz ni,,,pengetahuan pun byk,,,,xkire,,,biology ke,,kimia ke,,,huh,,,kagum r,,,even bible pn ustaz tahu,,,insyaALLAH andai ade rezeki ana cerita psl ustaz2 ana yg x kurang hebatnya,,,
insyaALLAH setiap patah kata ustaz akn ana jadikan pedoman dan bekalan hidup ini hingga ke akhirnye,ustaz,!!!


http://farm5.static.flickr.com/4022/4434940170_6190911f85_o.jpg


Tuhan tidak lupakan kita,,walau kta sering alpa,,walau jauh dari rahmatNYA,,,
~langit Ilahi,,hilal Asyraf..

puas kuseru,,puas kujejaki,,
namun jawapannya masih serupa,,,
walau diperli,dkeji,dhina,,,
namun jawapanku tetap sama!!!
kita penyeru bukan penghukum,,,
sesungguhnya ALLAH janjianku,,,!!!
ISLAM pendamping setia hidupku,,
YA RASULULLAH,,kau penyuntik semangat da'i!!

dan aku tetap berdegiL....
Hatiku tetap di JALAN ITU!!!!

[ALLAH jagalah aku dan sahabat sepanjg kami d medan jihad,,aminn..]

Saturday, June 12, 2010

mufliskah aku??na'uzubillah>>

http://www.islamicwall.tazakhabray.com/images/wallpapers/islamic_art-491155.jpeg

Awaslah kita drpd muflis d akhirat>>
"Adakah kamu semua mengetahui apakah itu muflis??"
Rasulullah bertanye kpd sahabat2..
msg2 memberikan tafsirn muflis duniawi,,spt tiada duit,tiada harta,,
tp apakah maksud muflis tu sebenarnya,,,

Rasulullah menerangkan,"Org yg muflis dlm kalngan umatku ialah mereka yg dibangkitkan di akhirat kelak bersama phala solat , puasa dan zakat yg dilakukan ketika d dunia,,namun pada masa yg sama mereka membawa bersama dosa2 memaki hamun org lain,memfitnah,memakn harta org,menumpahkan darah dan memukul org,,apabila habis pahalanya akn dibawa pula dosa mangsanya d dunia,,"~riwayat Abu Hurairah

Seseorg yg diisytiharkan bankrap d dunia masih ade yg blh embantu,,,tp org yg muflis d akhirat tiada lg hala tuju lain slain NERAKA,,

Allahuakbar besarnya azab pada mereka2 yg muflis d akhirat,,sanggupkah kita tergolong dlm golongan itu??

sebab tu lah pentingnya juga hubungan kita dgn manusia,slain drpd pentingya hubungan kita dgn ALLAH taala..cara utk kita perbaiki hubungan kita dgn manusia,,,x lain x bukan,,x dapat tidak mmg kita kne kembali kpd jalan ALLAH,,,ingatkan ALLAH,taat perintah ,,sentiasa mentelaah ayat2 cinta drpd ALLAH,,insyaALLAH akn terjaga dan terpelihara hubungan kita ngan manusia,,,sesungguhnya kitaini sama2 insan ,sering terlupa dan terlalai..jadi,,andai ade antara kita yg terlagho tu ,ingat2kan lah,,,x kire la die tu org besar2 ke,,tue ke mude ke,,,stiap org memerlukan tazkirah[peringatan],x g2??




dan utk kita nasihatkan manusia ni,,banyak2kan la guna ayat2 yg boleh bawa dia mengingati ALLAH,,,gune ayat ALQURAN,,,insyaALLAH,,hati kan tenang,,

ana ade dpt ckit2 info drpd abg ana,,dkt u die byk gak r buat macm keagamaan skek ,,pggl 4 agama..dan slh satunye ISLAM,,,pggl tokoh2 die...alhamdulillah,,,islam mmg dikagumi d sana,,
even agame lain pn ade puji ISLAM,,,bngge la kite ye...
ade dtanye soalan,,
"boleh x kita memanusiakn TUHAN?"

jawabnye..."Tuhan yang menciptakan kita,,,dan kalau tuhan nk tunjukkan bukti Dia penciptanya,,,x smestinya Tuhan tu kne jdi manusia..Contohnye ble kite buat kereta,,,perlu ke kita jadi kereta jugak utk kereta tu gerak ikut kehendak kita???xkan,,,sbb tu kereta tu ade buku manualnya,,,dan sama jugak ngan Tuhan kita,,,ALLAH nk kita hidup berlandaskAn syariatNYA sbb tu DIA beri kita ALQURAN sebagai manual,,,so,,,pikir2kn la,,,
ALLAH bukanlah manusia macm kita,,,ALLAH punya zat yang MAHA BESAR,,
ALLAH MAHA BIJAKSANA,,diuji hambaNYA sebagai tanda CINTA....
kalau ALLAH bg bulat2 tunjuk yg ALLAH pencipta,,,aknkah kita berpikir utk tingkat keimnn,mmm??
Sesungguhnya ALLAH beri ape yg kita perlukan bukan yg kita mahukan,"




"sesungguhnya aku redha ALLAH tuhanku,,ISLAM agamaku,MUHAMMAD nabiku,KAABAH kiblatku,,QURAN panduan hidupku..."

Ya ALLAH KAU golongkanlah aku dlm golongan yg sedikit..
jadikan aku hamba yg berIMAN kpdMU,,
Jadikan aku pemimpin bg org2 yg berTAQWA,,
pertemukanlah aku dgn org yg melabuhkan cinta mereka kepadaMU bukan kepda hamba2 kerdilMU,,
sesungguhnye aku hanya insan lemah yg mendambakan perhatian dan kasih syg suci tulus dr MU,,,"

ALLAH tuhanku,,,
wallahua'lam

Friday, May 7, 2010

Aku ingin bertemu-MU tanpa dosa...

"Tidak beriman seseorang itu selagi ia belum diuji"
x boleh disangkal @ dinafi,,,setiap org pasti akn diuji sma ada dlm bntuk material,fizikal @ mental(emosi) skalipun,,,,

bagi pejuang2 ISLAM yg berdakwah,,,,kita perlu kuat fizikal,mental dan persediaan dr segi ilmu tu
amat la penting...
"sesungguhnya mukmin yg kuat itu lebih baik dan dicintai ALLAH berbndg mukmin yg lemah"
"sesungguhnya ALLAH x memandang kpd rupa @ tubuh kamu,,,tetapi ALLAH melihat pd hati dan perbuatan kamu,,,"
"sesiapa yg menuntut ilmu akan dipermudahkan jalannya ke syurga,,makhluk2 d langit dan bumi mendoakn kepadanya..."

apa yg penting...
"mesti ada dlm kalangn kamu yg menyeru kpd kebaikan, menyuruh kpd kma'rufan dan menegah dr kemungkaran,dan merekalah org2 yg beruntung."

"(yaitu)kamu yg beriman kepda ALLAH & RASUL dan berjihad pd jalan ALLAH dgn harta dan jiwamu.itulah yg lebih baik jika kamu mengetahui,"
(surah as-saff : 11)

apa yg penting ,,carilah jemaah yg meletakkan al-quran dan as-sunnah sbg pegangannya,,,ni lah 2 sumber aqidah yg kita x mungklin sesat dgnnya,,
"telah kutinggalkan kamu 2 perkara yg kamu x kan sesat slagi kamu berpegang padanya,,iaitu al-quran dan as-sunnah,"
~sabda NABI SAW pd khutbah terakhir bgnda..

.ALLAH knows everything....



itulah pegangan kita,,,jgn sesekali berganjak drpdnya,,,,

di sekolah,,,di rumah ,,x pernah terlepas drpd ujian,,,
[di rumah]
"terdapat 2 nikmat yg umat nabi MUHAMMAD akan tertipu dgnnya,,,iaitu tubuh badan sihat dan waktu lapang."

ini lah yg melemahkan ana mase kat umah,tp yakinlah muslim sekalian,,kita hidp ni...slagi kita buat apa yg dusuruh, tinggal apa yg dilarang,,insya ALLAH..selamat la kita drpd tipu daya dunia...mase kat umah kita ada tggjawab sbg anak,,, buat n taat staat yg mungkin pd mak ayah kita,,,,,diorang pggl skalli jwb la secepat mgkn,,,,utamakan mereka melebihi sgalanya..
insya ALLAH slamat la kita,,,,kems lah rumah,,,buat kerja mereka yg tertngguh,,,bantu lah mereka,,,berbicaralah dgn mereka,,
ALLAH knows everything,ALLAH dh aturkan segalanya,
SOLAT mesti dijaga,,,
AKHLAK mesti dipelihara,,
ADAB ISLAM tetap diutama..
DAKWAH juga jgn dilupa...
wallahua'lam

[kat sekolah]
pergaulan muslimin n muslimat mmg blh menyebbkan ade 'sumthin' antaranya,,
oleh sbb tu ,,,,syabab2 (pemuda) sekalian jgn lah tertipu dgn jolokan nafsu kalian,,


UTAMAKAN lah cinta ALLAH melebihi segalanya,,,,
letakkan prinsip dlm setiap langkah kita,,,
"pd usia ini, cintaku hanya utk ALLAH,,, takkan kukongsi"
pernah ana baca dlm buku Pemilik Cintaku Setelah ALLAH dan RASUL, karya kak Fatimah Syarha.
dlm tu ada kata.."pernah aku digandingkan dgn seseorg bernama 'J'
waktu tu alangkah remuk dan tercalarnya hatiku,tambahn pula sahabat2ku berkata bhwa kami serasi,,terasa cintaku pd ALLAH dah tercemar.kasiih syg yg kupelihara kudus untuk bakal suamiku ternoda begitu sja.."
>oleh sebb tu ,walau pun hnyalah gosip liar ,tpi buaian perasaan tu mesti ade...jgn lah kalian terjebak dgn bnda2 karut ni mase kat sekolah,,,,hanya melalaikan dn merosakkan hati ,,,percayalah!
ada dlm sebuah hadis,,"sesiapa yg jatuh cinta, kemudian dia menyembunyikannya sehingga kematian menjemputnya, maka dia ialah seorang yg syahid" wallahua'lam.
tnya diri, tanya IMAN!!ada ke tidak cinta kita ngan ALLAH skarang ni??
sudah baca ayat2 cinta hari ni??^^


kat sekolah jika kita diangkat sebgai pemimpin,jgn lah tolak jawatan tu,,,bukan niat ana nk mengajar kita gila kuasa,,,tidak sma skali,,tp kita kne sedar yg amanah itu apabila dipelihara dgn baik,,,boleh jadi saham kita utk beli syurga kelak...
"ada 7 golongan yg akan mendapat naungan ALLAH pd hari akhirat kelak. Mereka ityu ialah pemimpin2 yg adil." (bukhari & muslim)

cuba lah seboleh2mungkin utk menunaikan amanah itu
ana pernah tanya salah seorang drpd senior ana.ana cukup kagum ngan beliau.beliau pegang jawatan penolong ketua pengawas 2 tahun berturut2.ana tanya beliau tntg masalah2 yg sdg berlaku kat sk skrg..beliau kate..
"prinsip sye sng je...biar kne kutuk,asal keje jalan"
emm btul gak...kita kne ingat. ALLAH x tengok hasil usha kita,,ALLAH nk tgk sjauh mane ksungguhan usha kita tu..
ALLAH suruh kita buat yg terbaik ,,bukan terus jadi yg terbaik!!

utk pemimpin mesti akn ada prtikaian tntg"kenapa awak buat ni??kenapa awk buat tu??"
mesti ade!!...jadi...kita yg sedia terima amanah berat ni9 msti sntiasa yakin dan sedia ngan hujah sendiri..tp 'minta maaf' dan 'terima kasih' jgn pernah lekang dr bibir..ucapan2 ni menunjukkn yg kita x lupa utk berhubung ngan hati kita...
sebelum kita mula nk berinteraksi ngan sesiapa bg tegakkn kebenaran..
jgn lupa,bacalah doa penerang hati..'rabbisyrahli shadri wa yassirli amri..' {harap antum da tau kan..}
insya ALLAH dipermudahkan..




jika ada pertikaian antara antum dgn mad'u,,beranilah antum,,,entum boleh menangis tp bukan depan musuh,,,,x sesekali...kita x selemah tu!! kita para pejuang ISLAM x selemah tu!!tegaskan pendirian,
even berhadapan ngan muslimin ,,,biar setinggi mane pun nada mereka cemuh kita,,sabarlah kamu.sesungguhnya kamu benar dan ambillah sebanyak pengajaran drpd apa yg mereka kata ,,mungkin ade pengajarannya.
apa yg penting,SABAR,,dan utk mntap kan peribdi dn akhlak kpemimpinnmu,,jgn lupakn zikrullah waktu itu,,,
bukankah hnya mengingati ALLAH hati kan tenang??^^

sedarlah kalian,,ujian itu sebenarnya mendewasakan kita,,,
ujian itu blh menjadi penyebb gugurnya dosa,,,
ujian juga la yg menguji cinta kita pada YANG ESA..

>>sesungguhnya dakwah dan jihad melalui karya ni merupakn tazkirah utk diri sndiri yg sering alpa..

Aku mohon ,,walau badai melanda,
walau laut begitu hebat bergelora'
walau angin kencang,ribut taufan dtg melanda ,
jiwa dan hati ku xkan berganjak drpd mengingati setiap kalam janjiNYA..
setiap muslim itu bersaudara,,
janji mereka ialah d SYURGA,
iaitu mereka yg berjihad d jalanNYA dgn harta dan jiwa MEREKA,



[[[AKU YAKIN ITU,YA ALLAH]]]
kumpulkan kami mnemui kekasih agungMU

Thursday, March 25, 2010

subhanallah...zikrullah,,,muslimin,,,

Open Your Eyes
Album : Thank You Allah
Munsyid : Maher Zain
http://liriknasyid.com


look around yourselves
cant you see this wonder
spreaded in front of you
the clouds floating by
the skies are clear and blue
planets in the orbits
the moon and the sun
such perfect harmony
let's start question in ourselves
isnt this proof enough for us
or are we so blind
to push it all aside
no

[chorus]
we just have to
open our eyes, our hearts, and minds
if we just look bright to see the signs
we cant keep hiding from the truth
let it take us by suprise
take us in the best way
[allah]
guide us every single day
[allah]
keep us close to you
until the end of time

look inside yourselves
such a perfect order
hiding in yourselves
running i your veins
what about anger love and pain
and all the thing you are feeling
can you touch them with your hand
so are they really there
lets start question in ourselves
isnt this proof enough for us
or are we so blind
to push it all aside
no

[chorus]

when a baby's born
so helpless and weak
and you are watching him growing
so why deny
whats in front of your eyes
the biggest miracle of life

[chorus]

you created everything
we belong to you
Ya Rabb we raised our hand
Forever we thank you

Pengirim : Shinichi_imah

Wednesday, March 17, 2010

semangat perjuangan

berjihadlah....*bukan tajuk sebenar*
Album : Amal Kerana Allah
Munsyid : Shoutul Amal
http://liriknasyid.com


Bersatulah wahai kaum muslimin
Dengan semangat dan roh kebenaran
Berjihadlah wahai kaum muslimin
Walau susah menempuh cabaran

Bersatulah wahai kaum muslimin
Dengan obor sinar kebahagiaan
Berjihadlah wahai kaum muslimin
Biar syahid ataupun kemenangan

Berjuanglah wahai ansarullah
Dengan matlamat daulah islamiah
Berkorbanlah wahai yang beriman
Dengan harta dan segenap kepunyaan

Bergeraklah ke gerbang jasa
Kalah menang bukan alasannya
Sucikanlah niat di hati
Hingga nyata benarnya janji rabbi

Selamatlah parti islam melangkah
Membimbing ummah ke medan siasah
Berpedomankan al-quran dan sunnah
Suburlah hidupnya dan pasti berbuah(3x)

Pengirim : Aidit


Satu lagi lagu yg serasa ana perlu dititipkan lam diri pemude pemudi skang nih...
perjuangkan ISLAM!!!!
ISLAM IS THE WAY OF LIFE!!




Semarak Perjuangan
Album : Amal Kerana Allah
Munsyid : Shoutul Amal
http://liriknasyid.com


Marilah beramal
Beramal kerana Allah
Beramal kerana .... Allahu Akbar

Beramal kerana Allah
Pemuda melangkah gagah
Menjana kuasa rakyat
Bersiap menghadapi cabaran

Semarakkan semangat perjuangan
Usahlah kita terus terleka
Menegak kema?rufan menentang kemungkaran
Allah pasti bersama

Bentukkan ukhuwah hidupkan jamaah
Susunlah barisan usahlah terleka
Bersatu teguh mara bersama
Moga Islamkan subur

Kerahkan tenaga jua fikiranmu
Korbankan harta sekalipun jiwamu
Menentang musuh Allah laungkan takbir
Allahu Akbar ..

Bersatulah kita bergerak melangkah
Tegakkan Islam agama yang tercinta
Ayuh kita julang kembali
Islam pasti gemilang

Lirik : Abd Halim Abd Rahman
Lagu : Abd Halim Abd Rahman
Solo: Abd Alim Bin Zakaria

Pengirim : Asyraff Hafdzan

akhowat yg pasti kurindu,,,,

kalau dulu aku dipimpin....
kini aku di sana untuk memimpin,,,

teringat nostalgia kehidupan d smkaka yg semmgnya ade byk kenangan.....
betapa rindunya ana pd akak2 yg da byk mngajar erti kehidupan berjemaah kat asrama,,,,
shgga aku kini dh leh berdikari sndiri...
from 'zero' to 'hero'
from 'hero' to 'superhero'////
itu la lebih kurang istilahnya....



SMKA Kuala Abang,,




tempat ibadat n suasana mase usrah mmg xleh lupe ble tgk gambar nih.....
tazkiyatunnafs.....solat jemaah,,,usrah perdana,,,,usrah malam,,,,
ya RABBI....kekalkan suasana n nikmat tu dlm hati ana,,,

f1,,,ana ditempatkan lam dorm b1a....btape rindunye saat tu bile ana dibimbing oleh akak2....
kak ummu,kak hawa,kak aisyah,kak thu, kak tira, kak bie.....
bile agaknye ana leh jumpe lak....org kate dunia ni kecik....ye ,,
mmg dunia ni kecik....tp stiap sesuatu perlu diusahakan .....ana xbdaye nk usaha cari akak2 ni psl ana stil sk....insya ALLAH,,,kalau dtaqdirkan pnjg umur leh cari kat u....
b1a --->B2B--->B2B--->A3D--->A1B & BGP....

lam byk2 dormmm....dorm mane plg sedap????soalan yg xleh dijawab....
smue sdap....

yg pasti...ana nk highlightkan d sini...ana juz nk jumpe 'sunbae'2 yg lepas...
entah ke mane menghilang,,,,xpasti....
hemmm.....

xpe....jaoh d mate,,,dkat d atieyy ek.....heikheik...






seniorku.....

tiada yg lebih indah bgku dalam persahabatan melainkan qudwah yg baik,,,
nashihat yg baik,,,kebaikan yg xpernah pdam dan rasa hormat dan hargai antara satu sama lain....
percayalah ,,,org yg hebat ialah org yg berjaya menjadikan org d sekelilingya hebat...
sepertimana kehebatan dirinya,,,,

WALLAHUA'LAM,,,,


setiap patah tutur katamu bernilai,
stiap bahasa tindakanmu menjadi 1001 pengajaran,
walau jauh d mata ,,dekat d ati...
akn tetp menjadi qudwah idop ni,,,
insya ALLAH hingga akhir nanti...

Friday, February 26, 2010

berkenan plak^^

video

haaa....jgn salah paham....maksud ana,,,,berkenan plak ngan lagu ni...
Khas buat sahabat yg sama2 berjuang menegakkan syariat ISLAM tercinta...

"Sahabat,
Sesungguhnya aku mengasihimu kerana agamamu,
jika kurang agamamu,
maka kuranglah kasihku padamu,
namun perlu perlu diingat!
Kasih pada sahabat xkan pernah padam dlm diri ana..."

Terimalah....SAHABATKU.....


Sahabatku
Munsyid : Devotees
http://liriknasyid.com


Kulayarkan kerinduan di lautan memori
Mengimbau kenangan indah yang menyentuh emosi
Masih segar di ingatan saat mesra berputik
Hadirmu bawa sinaran cahaya inspirasi

Sahabat
kau sesungguhnya
Temanku di kala suka dan lara

Tika ku buntu diselubungi sendu
Kau tiupkan ketabahan untuk ku ukir senyuman
Bagaikan embun hilang diterbit fajar
Kau pergi jauh mengejar cita
Menggapai redha yang ESA

Duhai sahabat dengarkanlah
Bicara hati ini
Meskipun jarak memisahkan
Namun tiada noktah kasih
Biarlah waktu menentukan
Nilai ukhwah yang terjalin
Terusakanlah perjuangan
Hingga ketitisan darah yang terakhir

Dan aku...masih di sini
Terus mendaki puncak tertinggi hidupku
Dan aku...terus menanti
Saat yang manis akan berulang kembali
Sahabat...

Pengirim : Ibnrusyd

Thursday, February 25, 2010

Memantap Ukhuwah , Memperkasa Ummah

Maulidur Rasul yg diraikan bukanlah utk semata2 berarak sana sini tp,,utk menyempurnakan akhlak manusia.,,.



Akhlak Rasulullah mmg mantap dan dh bnyak bukti dan dalil2 yg mengakuinya...

Sebenarnye akhlak manusia ni duduknya d tgh2..antara akhlak malaikat dan binatang...
,aaf andai ana terkasar bhasa,tp mmg itu je perkataan yg leh wat kesimpulan ngan akhlak yg x berupa akhlk manusia...emmm contohnya macm perangai budak2 zmn la ni,,,,
kes2 buang bayi n bakar bayi....ape ke halnya tu???mmg x berikemanusiaan...
kalau x berperikemanusiaan mesti la berperikebinatangan....hemmm....WALLAHUA'LAM....

Manusia...kalau tersalah didikannya, mmg akan jadi lebih teruk drpd binatang lagi....
Fitrah binatang ni mmg x maju ,x berkembang pun sbb binatang xde akal yg boleh buat mereka pikir utk mjukan diri.....kalau kita ada bela kucing,kan,.....kita jaga kucing tu bagai nak rak.....sakit,hantar pi hospital,,hantar pegi spa sebulan skali...pegi salon nk plembut bulu tuh....adakah kucing2 itu akn jadi kucing yg berjaya n berbakti kpd kita dan masyarakat besar esok2???jadi engineer ke jadi doktor ke....mmg xde kan....jadi,, macm tu la binatang...bintang hanya blh kenal tuan die,,pastu buat kita suke coz leh main2 ngan dia...ahli psikologi pn dh wat kajian ,,mmg kucing blh menghilangkan tekann belajar @ kerja bila kita belai kucing tu....mmg hakikat la tu....tp,,,itu je la yg kucing blh buat,,,x lebih dr tu...

**ADAKAH KITA NK JADI CAM KUCING TU???***
@ adakah kita nk jadi lebih teruk drpd kucing tu, bknnya nk buat org suka,,tp mudharatkan org lain plak nk pi tolong kutip anak yg dia buang,,,,tu la....mereka yg xde moral ni sebenarnya cam binatang,bahkan lg teruk lg...

Itu kalau la tersalah didikan,,,tp,kalau kene didikannya,,,manusia blh jadi lebih mulia drpd malaikat...antaranya percaya@ tak,,,itu la hakikat,,,,tp,,,bukannya mudah utk jadi manusia yg brakhlak mulia yg btol2.malaikat ni,,,,sifat dia,,,,dia xde nafsu...sebab tu dia taat aje ngan smue perintah ALLAH,,,[ketaatan malaikat tu yg patut kita contohi]...dan sama la ngan iman n pahala malaikat...x pernah brtambah or berkurang
[Iman ade 4:
>iman para nabi dan Rasul : sentiasa bertambah
>iman para malaikat : x bertambah dan x berkurang
>iman jin dan manusia : bertambah dan berkurang
>iman org fasiq : sentiasa berkurang ]
***NAUZUBILLAH utk kita jd org fasiq

JADI...Betol la kalau kita sentiasa berakhlak mulia, mesti la iman kita akn sntiasa bertambah,,,,
walaupn kita x leh nk capai iman para nabi dan rasul tp akhlak mulia tu slh satu cara utk kita ke arah tu...insyaALLAH,,,,dan bila kita berakhlak mulia n iman sentiasa bertambah, bukankah itu lebih baik drpd malaikat sebb kita ada nafsu,,tp kita atasinya dgn IMAN n ISLAM yg ALLAH Taala anugerahkan ni....sesungguhnya itu yg terbaik utk kita....tp bukn tugas mudah,kan///



Oleh sebb tu sbg mak ayah,kakak ,abg, saudara,, mesti la mainkan perann masing2 utk sama2 mendidik...slg nasihatkan,,,xkisah la org nk kate kite ni lebai la,ustaz ustazah la,,,,bajet alim ker,,,,abis tu xkan nk buat jahil kot...ape yg termmpu kiter buat kite mesti buat....pilih la jaln yg diredhai ALLAH....Nasihat sahabat ,"Biar kite dbenci manusia kerana kebenaran,,,JANGAN kite dimurkai ALLAH kerana kekhilafan..."
Kepada mana2 muslimat dan mujahadah yg sertai jemaah usrah....cuba la manfaatkan segala yg kita dpat drpd usrah tu dgn sebaik mungkin...ahli2 jemaah mesti la beri tarbiyah pd famili masing2,,kalau x pd yg tue, yg mude pn jadi....so,,pasti ISLAM tu akn berkembang...ya x??

Ustaz ana ade kate..."Org yg berakhlak mulia ni akan dimasukkn ke syurga tanpa hisab..."
Beri contoh macam ade road block kat jalan raye,kan...kalu polis tu juz lambai je tgn suh pegi,,,,huhhh!!lam ati punye le lega....tapi,,,,kalu polis tu duk tanye,,,,mane lesen??ic??nk pi mana??dr mane???EMMMM.>.....jawabnye hanya ALLAH yg tau betpa gundah gulananya kita....ingat!!!untuk dapat taraf akhlak mulia n cemerlang tu mmg sush,,,pelu diusahakn,,,insyaALLAH bolehhh....asalkan sentiasa lah berpegang teguh pd agama ALLAH,,,jgn ragu,,,yakinlah kalau ALLAH bersama kite,,,pasti SELAMAT!!!!


Ilmu yg kite dapat tu mesti la diamalkn...jgn biarkan terbiar gtu aje...
Buat para mujahid dan mujahidah yg berjuang,,renungilah perjuangan NABI SAW ni...:

>>NABI saw semasa dibawa oleh Abu Talib dlm satu perjumpaan kabilah telah dinyatakan kerasulannya oleh Buhaira, salah seorang drpd anggota kabilah Arab tersebut....Bermula drpd itu,Nabi x dibawa ke tempat sembarangan kerana dibimbgi Nabi djumpai oleh org Yahudi dan akn membunuh Baginda..Org Yahudi mmg dh ternnti2 kelahiran Nabi ALLAH Muhammad saw,,kerana tertulis lam kitab mereka,Injil bahawa akn lahir seorang Nabi ALLAH MUHAMMAD iaitu Nabi Akhir Zaman..Apa yg diharapkan oleh Puak Yahudi,,,Nabi Muhammad ini lahirnya drpd kaum mereka....tp hakikatnya Nabi MUHAMMAD saw lahirnya dlm kaum ARAB, kaum yg dianggap oleh kaum YAHUDI sebgai kaum hamba sehingga kini..

>>>Mengapa kaum ARAB kaum hamba???
Ini sebab rentetan drpd peristiwa perkahwinan Nabi Ibrahim dngan Siti Hajar yg merupakan seorang hamba yg dimerdekakan...kemudian, drpd Hajar,,lahirlah Nabi Ismail & keturunnnya berlarutan sehingga lahirnya Nabi MUHAMMAD saw...Cuba antum semua bayangkan sampai begitu skali tanggapan org Yahudi kpd Nabi...sdgkan HAJAR itukan sudh dimerdekakan,,beliau bukan lagi seorg hamba,,,,WALLAHUA'LAM....

Oleh sebb itu,,Nabi Muhammad dibenci oleh org Yahudi sehingga kini,,,kerana mereka beranggapan bahawa,,,kaum tuan x layak dipimpin oleh kaum hamba,,,sedangkan telah jelas termaktub dlm kitab mereka,,,pada asalnya,,mereka beragama samawi iaitu agama yg turut membawa kebenaran drpd ALLAH,,,tp, oleh sebb mereka menyelewengkan kitab itu,,,KINI,,,agama yg benar dan diredhai ALLAH hanyalah ISLAM....



Pernah diceritakan satu kisah di mana suatu hari wanita berbangsa Yahudi mencuri,,,,lalu dia bertemu Rasulullah saaw untuk bertannyakan hukum yg wajib dikenakan....kemudian wanita berkata pula bahawa dia ingin mengikut hukum Yahudi...Rasulullah membenarkan...ketika wanita itu bertemu pendeta[pemimpin Nasrani],,,pendeta tersebut merujuk kitabnya dgn menutup bahagian tengah kitab tersebut.....wanita tersebut kepelikan...kemudian apabila diangkat tgn pendeta itu ,,,sbenarnya yg ditutup itu merupakan hukum yg sebenar,,,dan hukum itu x lain x bukan ,,sama hukumnya dgn ISLAM,,,iaitu wajib memotong tangan apabila mencuri...Itulah bukti bahawa kitab samawi turut membawa hukumdan ajaran ALLAH yg sebenar,,,tapi syg kerana telah dipesongkan isi kandungannya,,,

***Antum sekalian cuba2lah renungkan....org YAHUDI ini telah diberikan kelebihan oleh ALLAH TAALA...:kebijaksanaan,,kegagahan,kemampuan,kesihatan,kekuatan....tapi apa yg dilakukan oleh org YAHUDI bukanlah memakmur dan mentamadunkan bumi,,padahal melaknatkan bumi ALLAH...sombong,angkuh,berlagak,,,,semua yg diorang la tu,.....jadi kita yg ade sini nih jg la buat muke seposen je duk rilek2 ngan kesenangan ,,,,sesungguhnye ni hanyalah kesenangan sementara,,,,,kite mungkin x diuji ngan serangan drpd Yahudi,,,tp kita diuji mgam cara n [engaruh Yahudi slow2,,,,pakaian,hiburan,cara....smue tu cara Yahudi nk lemahkan ISLAM!!!!x sedar2 ke kite ni???dalam kite duk kate....ksiannye kat Palestin kene serang ngan Israel,,,,kesian kan diri sndri pn jgn lupe...

ana ingin nasihatkan antum smue dan dri ana skali,,,slalu lah berdoa kpd ALLAH moge dikuat,,,ditabahkan hati saudara2 kite di sana menghadapi ujian ALLAH yg MAHA HEBAT ni,,,
sama2 kite membanteras gejala2 negatif lam masyarakat yg sebenarnya x dsedari oleh masyarakat tu sendiri....

SYURGA ALLAH itu indah dan ianya hanya blh dsusuli oleh hati yg suci,,tulus dan ikhlas memperjuangkan nyawa dunianya kerana perjuangkan ajaran ALLAH & RASUL tercinta...
pikir2kanlah,,,,jgn sesekali mengenepikan agama lam setiap pekerjaan yg kite buat,,,ingat tu...ajal x pernag bertangguh @ dpercepat,,,,



SELAMATKAN BUMI PALESTIN!!!!!!TAKBIR!!!!
DENGAN NAMA ALLAH YG MAHA AGUNG,,,MAHA PERKASA,MAHA KUAT....
AKU BERSUMPAH BAHAWA ORG YAHUDI X AKAN SENTIASA MENANG!!!
DGN BALA TENTERA ALLAH & SEMANGAT JUANG ISLAM....
Kami xkan putus asa,,,,ISLAM AGAMAKU!!!!