Sunday, October 25, 2015

#2 Senangkah Hatimu#Senangkah Hatimu, dengan adanya aku?
Bismillah.
                        Pernah tak terfikir, apa perasaan orang sekeliling kita apabila kita ada di sisi mereka. Adakah mereka senang hati atau sebaliknya…
                        Hari-hari yang dilalui terasa begitu sukar sekali. Berapa kali rasa ingin putus asa dengan kehidupan yang penuh cabaran. Berapa kali sudah kita menitiskan air mata kesedihan , tapi akhirnya kita terlepas jua cabaran dan dugaan. Dan menjadikan siapa kita sekarang. Bersyukur lah pada Tuhan, akan nikmat kehidupan. Bila lagi mahu merasai pahit maung nya kalau bukan di dunia sementara. ;)
                        Berbahagia lah dengan penderitaan itu. Bukan kah dengan kesusahan itu yang akan menyingkap tabir kesenangan? Bukan kah dengan keperitan itu akan akhirnya membuahkan ketenangan? InsyaAllah. Cuma kita tiada tahu bila dan di mana juga bersama siapa. J
                        Mak, Ayah. Dua insan yang paling aku nak tahu, siapa aku di sisi mereka. Insan yang paling banyak berkorban. Insan yang nak tengok aku berjaya dalam kehidupan. Sejak  kecil, mehnah demi kerenah yang aku timpakan pada mereka. Haha. Kelakar pun ada. Menangis nak itu nak ini, mengamuk tak tentu pasal ikut emosi, pantang disuruh benda yang tak digemari terus menghentak kaki. Derhakanya aku dulu. Tak kenal dek untung orang kata.
                        Sampai lah aku sekarang. Jadi orang yang nak kata berjaya, aku belum lagi berjaya. Selepas dikira ‘berjaya’ di peringkat ijazah sarjana muda, aku tempuh pula kehidupan yang ‘kurang berjaya’ di peringkat sarjana. Ya, ini pilihan aku. Pilihan yang tiada paksaan, tetapi ujian yang aku lalui sepanjang tak sampai dua bulan ini aku akui aku terpaksa hadapi. Yang aku tidak sangka aku akan hadapi. Tuhan… Bila mana ini pilihan aku, pastinya ialah ilham daripada-MU. Jadi, permudahkan lah aku.
                        Aku Tak Bodoh. Pernah dengar nama filem ni? Setiap kali aku rasa clueless, aku teringat tajuk filem tu tanpa aku pernah tengok pun ceritanya bagaimana. Tapi tajuk itu deep. Buat aku rasa ada harga diri. Iya, makhluk Tuhan tak bodoh, Cuma mungkin belum pandai ;)
                        Jangan putus asa. Demi agama. Kawan kata, Tok Guru selalu pesan, kalau rasa lemah dan tak konsisten , banyakkan baca Quran, baca kisah-kisah Nabi saw. Kita tak susah macam nabi-nabi terdahulu. Kita hanya sambung kesenangan yang mereka sudah kecapi iaitulah nikmat Islam dan Iman.
                        Tajdid niat kembali. Semoga aku tak kesal nanti. Hidup bukan lama. Yang sekejap ini bukan untuk putus asa. Elok lah sedih sekali sekala (walaupun kesedihan aku bertimpa-timpa), asal aku dekat dengan Tuhan. Dekat.
                        Dan masih nak tanya mak dan ayah. Tapi tak tertanya depan-depan. Tanya ikut sini je yang mesti depa tak baca . “Senangkah hati kalian adanya aku ?”
#Semoga Allah rahmati kedua ibu bapaku
#Sayang mereka pasti bukan kerana bijak pandainya aku, tapi berdikari nya aku jaga diri dengan agama
#Sebab itu jangan tunjuk lemah pada hal lembik
#Fighting !
#Doakan_Aku_Jadi_Alim
#Yang_Tunduk_Demi_Akhirat

No comments:

Post a Comment