Saturday, September 1, 2012RAYA.
tak sempat post pasal puasa , saya dah tulis pasal raya . so far, Ramadhan di tanah barakah . meriahnya , kerana ibadah . meriahnya kerana hidupkan malam . tapi , ia benar-benar bergantung pada individu . pada orang Arab itu sendiri . dan pada diri masing-masing , kita sebagai orang Melayu sendiri . Nak hidupkan malam , maka hiduplah ia dengan ibadah , jika tidak , maka tidaklah . mudah saja sifirnya , kan .
[mungkin akan menyusul post khusus tentang Ramadhan , insyaAllah ]


baik . RAYA .
sangka saya , apabila tidak pulang beraya , suasananya hambar . biasa sahaja . tiada makna . tiada memori mana . tak besh ! 
taaapppiii....
meleset !
ma sya Allah .. 
 beraya di Irbid memang satu nikmat . nikmat itu bukan senang . nikmat penat pun ada ! =)
open syuqqah (open house ) usah dikata . masuk hari yang ketiga , cukup 12 buah rumah saya dan rombongan cik kiah bertandang . *pengsan ! * 

memang . kami tiada ibu , tiada bapa , tiada adik-beradik untuk kami beraya bersama . tapi kami ada kawan-kawan !  kami ada sahabat-sahabat ! kami ada teman-teman ^^V

hebat juga kuasa ukhuwah ni sebenarnya . sehingga hari ni , biasa sahaja kami . nak menangis ? ya, ada lah juga rasanya , once bila dengar takbir raya oleh para syabab Malaysia . biasalah , takbir raya mendayu .  kami di sini , sheikh makmun (imam besar masjid jamiah @ masjid nuh qudhah ) beri peluang pada kami untuk bertakbir raya dikepalai oleh pelajar Malaysia sendiri . subhanallah , seperti Malaysia sahaja hendaknya . alhamdulillah , merasa .

 openhouse kami tak kira , syabab ataupun akhowat sama sahaja . 
memandangkan yang tak balik , sikit sangat (tapi saya agak ada lah dalam 200+ orang pelajar ) . , jadi jumpa pun muka-muka sama . alhamdulillah , makin rapat ! ni makin sayang PERMAI ni . makin ramai kita kenal makin seronok sebenarnya . kenal rumah , kenal kawan-kawan dia dari mu'tah , mafraq, amman pula . haibat2 ! 


lagi ? tak ada apa sangat .  biasa . cuma nak beritahu , sangatlah disibukkan dengan nak uruskan openhouse  (memasak, mengemas , layan tetamu and so on ~) , dan juga memenuhi undangan . dah dijemput , cubalah untuk penuhi . sangat bermakna . 

baru saya realize sekarang , kenapa mak selalu suruh saya ikut pergi kenduri kendara , selalu mak ajak kami adik-beradik pergi makan gulai bila ada majlis kahwin , nikah .. 
-tapi kami tak nak !  , segan , malas ! - kalaulah kita tahu kepentingan , mesti kita pergi walaupun penat .  --- balik rumah , pengsan ! ----
*dan tak lupa , dapat kenal saing-saing dengan banyaknya gelagat . dan dapat belajar bahasa ; loghat-loghat yang macam-macam , ternganga jugak kumendengarnya ^^V n9,kedah,penang,terengganu,kelantan.

_________________________________________________________________


MEREKA : KISAH HIDUP SAYA 


 


walaupun mereka tak ada dalam lipatan kisah sejarah raya saya tahun ni . tapi ingatan tetap ada . semoga ibu saya tak sedih . semoga bapa saya benarkan saya bertapa di sini . semoga adik-beradik saya memahami apa yang saya cari . dan semoga ... mereka itu memahami segalanya yang ada dalam hati dan jiwa saya . jiwa muda memang begini , tapi semoga ia bukan satu jiwa memberontak yang memacu retak .

saya , sedang cuba untuk memaafkan dan menerima seseorang yang bakal 'masuk' dalam keluarga saya . Allah  ... susah bila dalam hati ada 'virus' . heh~ (virus? ) . [oke, don't get me wrong , 'seseorang' itu dirahsiakan atas dasar aib . aib saya lah sebab tak suka . baik, jangan tiru ! doakan saja supaya dia berubah dan saya suka =] .

Allah nak uji ni , bila masuk seorang yang 'biasa' dalam keluarga , bagaimana kita nak handle . . terima dan didik .  (pada hal keluarga saya juga , tersangatlah biasa)
"jangan murka dengan pemaksiat , murkalah hanya dengan maksiat yang dia buat . " susah nak terima bila kita yang kena ,kan ?

*ijustthinkofmybro.bukansajasajataksuka*

sekian . semoga Allah redha.
kadang-kadang terfikir juga , nak buat post -post di blog yang lebih matang . post yang matang boleh beri faedah lebih pada pembaca . nak dakwah pun kena ada timbang balik nya .

semoga . lebih . matang .
amin !


No comments:

Post a Comment