Tuesday, July 12, 2011

kepulangan yang tak dinanti

"mesti ade dlm kalangan kamu yg menyuruh kepada kebaikan, menyeru kpd ma'ruf dan mencegah drpd kemungkran, dan merekalah golongan yg beruntung"ali-imran:" 104

alhamdulillah. sampai rumah setelah hampir 2 jam perjalanan dari KT ke Paka. [dekat je pun, tapi naik bas]

kepulangan yang tak dirancang. mungkin satu ketidakselesaan untuk mak ayah. ye ke? xde la, sebab masing-masing ada agenda tersendiri , tak 'expect' untuk me'rai'kan anaknya yang ini. sedih? entahlah, bila difikir-fikir balik, semenjak dua menjak ni, banyak cabaran tentang hidup 'berdikari' . mungkin ini aturan Allah untuk saya lebih bergantung pada Dia, mungkin. betul. bagi saya [pendapat peribadi] , kalau kite stay jauh dengan family, terutamanya mak ayah, pergantungan kita ialah pada Allah. boleh rasa perbezaan tu. itulah... kadang-kadang , jika tidak fikir secara positifnya, susah mahu menerima- rasa macam di'asing'kan. *terasa tak bertempat!!

sebab itu, perlu koreksi diri motivasikan diri. suka untuk saya katakan
-- sila sayangi diri, dengan syariat yang pasti --

heh~ apa kah? sekadar memujuk diri. jika tiada yang menyayangi, cuba sayangi diri sndiri terlebih dahulu. dan sayangi diri di sini, bukanlah pentingkan diri, selfish dan sebagainya. tapi ''dengan syariat yang pasti'' . sayangi diri dari terjebak dengan murka Allah. rasanya tidak silap , *solat, puasa, hablun minallah, hablun minannas.. smuanya dituntut.. Ahh.. kadang-kadang, tertanya-tanya, kenapa sebenarnya diuji sebegini.
t-e-r-a-s-i-n-g
perit! tapi itu tarbiyah. dekatkan pada Ilahi. biar menangis kerana sepi di sini, tapi bukan sepi di akhirat sana. harap punya CINTA Allah & RasulNya di sana. insyaAllah.
ujian yang mendatang, kita tak pernah tahu, bahkan, nak menjangka pun susah sebenarnya. jadi harus jadi kuat,, pasti bisa!

"yaAllah, kurniakanlah kami kekuatan, sebagaimana kuatnya Rasul-Rasul ululazmi."


hakikat ## kitalah duta agama, apatah lagi yang mengambil jurusan agama. subahanallah. takut sebenarnya, tapi insyaAllah.. Allah jadikan kita sebagai khalifah di muka bumi. & tidak Allah membebani seseorang, kecuali dengan sesuatu yang ia mampu.

'biar kecil dipandang manusia, tapi tak hina dipandang Yang Esa'
ya Allah, kupinta moga prinsip ini di hati~

keistimewaan, kelemahan .
macam mana , ya mahu ditakrifkan. Allah Maha Adil. kita kagumi seseorang. wah3.. perfect! tak ada cacat cela. tak pernah dengar sesuatu tentang dia, melainkan 'kebaikan' . alhamdulillah, sebenarnya rasa bersyukur juga, punyakenalan sebegini, setidak-tidaknya boleh dijadikan contoh teladan. tapi tatkala terdetik rasa iri, itulah yang takut sebenarnya. moga Allah beri kekuatan, untuk jadi sebaik 'dia' & dihindarkan segala kelemahan yang terzahir @ terlindung.

buat sahabat-sahabat & diri, sedarlah! kita ini hebat! kegagalan pertama tak menjanjikan kegagalan kedua. tapi, kejayaan yang tertangguh . insyaAllah. tapi mujahadah itu perlu ^-^

kepulangan.
mengaharapkan pembalasan dari manusia, memang tak akan ke mana. sebagai manusia, sewajarnya, berpegang pada DIA. yakinlah, Allah sentiasa mengalu-alukan hamba, ^^.
surah al-fajr , 2 ayat terakhir [ mungkin kalian boleh rujuk sndri,ya]

''&masuklah ke syurga KU ''

~ uhuk3, tak sabar.. tapi layakkah?? insyaAllah..
"KAU tetapkanlah hati kami pada jalanMu. "

moga-moga... Allah pelihara, jauh di perantauan sana. insyaAllah.

{insyaAllah, perlu jadi anak yang kuat, berdikari, contoh teladan. bukan yang derhaka, tak dengar kata [macam kecik-kecik dulu] }
buat kakak, abang-abangku... --kubutuh contoh daripada kalian sebenarnya.. . . .

m-u-j-a-h-a-d-a-h
impian setinggi al-fateh. keluarga. insyaAllah nantikan kepulangan , kalau bukan sekarang, 4 tahun akan datang, dengan izin Allah.

HR---- jika Allah, Kau 'jemput'ku mendahului yang lain, kumohon, al-ahya' dilembutkan hati ke jalanMu, dan moga secangkir FATIHAH mengiringi--
syukran atas segala pengorbanan kalian, keluarga, guru-guru, sahabat, muslimin muslimat seluruhnya. uhibbukumfillah. moga Allah pertemu, ke syurga semuanya. amin...


moga kepulangan kita nanti ialah kepulangan yang dinanti~ insyaAllah

No comments:

Post a Comment