Sunday, December 16, 2012

bacalah wahai anak-anak

blog ni . dah macam penghuninya ke gua dan hutan belantara . tiada connection . lost . padahal ada je kat rumah ni ha . wireless alhamdulillah , tiada masalah . mungkin kurang istiqomah . tiada rasa , mahu berjasa , walaupun biasa-biasa .

_________________________________________________________

aqidah yang bagaimana yang kita imani sebenarnya ?
usuluddin . banyak sungguh membuka mata dan mencetus idea .
sekarang dah rasa dekat bebenar dengan aqidah syiah . bila bedah apa yang mereka pegang , apa yang mereka imani , rasa macam tak masuk akal pun ada . tapi , nak buat macam mana , hidayah tu milik Allah semata-mata .
Islam ni , (baca : ahlussunnah ) , orang kata agama fitrah . ya, betullah . agama fitrah . kena aja dengan fitrah kita . apa yang Allah larang , Allah suruh , itulah yang terbaik untuk hamba-hambaNya . tidak pula Allah larang benda baik , tak pulak Allah suruh benda yang tak baik untuk agama , keluarga , harta , dan nyawa kita . manusia ni , kena banyak fikir . yang penting lagi , rajin fikir .
macam mana mahu fikir , banyak tahu . macam mana nak banyak tahu , banyak belajar .
banyak belajar boleh dapat dari banyak baca .
membaca , kena jadikan budaya .
betullah yang diapi-apikan masa sejak zaman sekolah lagi , nadi ilmu nilai membaca . apa ya , NILAM ,kan ? walaupun tak pernah dapat anugerah , tapi sebenarnya saya rajin je , cikgu . cuma malas nak catat-catat ni ha . zuhud ;p  . tapi , apa pun , tahniah pada yang dapat anugerah , korang memang terbaik lah ! boleh jadi inspirasi pada orang lain .
*walaupun saya tahu je kadang-kadang baca kulit depan je , terus tulis . betul tak ;P *

bab membaca ni , Allah dah suruh lama dah . sejak awal penurunan wahyu lagi dah .
"IQRA'" .. surah al-'alaq . "bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan " .
bismillah , dan... baca ~
insyaAllah , semoga ditunjukkan kepada kita yang benar itu sebagai benar dan yang salah itu sebagai salah . supaya tidak melencong . supaya tidak kufur nikmat yang Allah beri.

apa guna , muka hensem , muka lawa , tapi pemalas .
apa guna , harta banyak , tapi ilmu tarak~
apa guna ,  isteri ramai , tapi iman hampeh~ *ok, ni tak ada kaitan*
apa guna , muslim , tapi nilai Islam tak membumi ~

Rasulullah saw sendiri pun orang yang bijaksana ,kan ? ma'sum . Rasulullah ummi (tak boleh membaca , menulis , mengira ) , tapi ada hikmah di sebalik itu, baginda dapat wahyu daripada Allah , itu tanda , al-Quran itu bukan direka-reka oleh baginda saw sebagaimana tohmahan  kaum kafir dan musyrik !

dan , Tuan Guru Nik Abdul Aziz pun ada pesan ;

“Saya sering menyarankan orang muda supaya menjadikan kegiatan membaca itu satu budaya. Jika di usia muda kita gemar membaca, maka jika kita ditakdirkan menjadi pemimpin kelak, kita akan menjadi pemimpin yang mempunyai daya pemikiran yang tajam. Selaku umat islam, kita adalah khalifah Allah. Bagaimana ingin menjadi khalifah kalau kita tidak mampu berada di hadapan? Bagaimana kita boleh mara kalau
kita tidak mempunyai buah pemikiran yang bernas? Bagaimana kita mampu berfikkr secara bernas kalau kita tidak menghimpun idea melalui pembacaan? Inilah impaknya, dan kita sering melihat segelintir pimimpin kita mengitar semula bahan-bahan lama yang telah digunakan orang. Bagaikan surat khabar lama, pemimpin-pemimpin ini mengepit akhbar-akhbar lama untuk diulangi, hujah-hujah lama biasanya akan ketinggalan dan ditinggalkan” - Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
copied. 
 
wallahua'lam . so, baca dan bacalah sampai ke akhirnya . 
banyak sungguh faedah , yang tak disangka-disangka , dan Nabi saw pun pernah kata , orang yang belajar ni , dipermudah jalannya untuk ke syurga , moga kita lah orang itu . 
semoga thabat lah insan insan semua ~ 
 
________________________________________
sungguh sibuk dua tiga menjak ni , bahas , taqrir , talkhis (baca : homeworks . cuma istilah sahaja berbeza) dan persediaan untuk KAMI  . program terbaik abad ini ^^ .
nantikan ~ 
 
PP , maaf terpaksa tinggalkan anda sekejap ~ 
p.s;PP= portfolio JKK permai . 
 
peace , no war2 ... semoga Allah redha yang pasti !
 
sekian . 
 

No comments:

Post a Comment