Tuesday, May 10, 2011

persahabatan muslimin & muslimat, wujudkah?

"mesti ade dlm kalangan kamu yg menyuruh kepada kebaikan, menyeru kpd ma'ruf dan mencegah drpd kemungkran, dan merekalah golongan yg beruntung"ali-imran:" 104

:alhamdulillah:
pagi yg tenang, indah. buat para hamba pd TUHAN PENCIPTA ALAM< bersyukurlah sehabis daya. mungkin ketenangan sebegini x lgi milik kita tatkala diambil nyawa oleh DIA, melainkan 'al-firdaus' mnjdi kediaman kedua, insyaAllah, itu semestinya matlamat kita, kan. :-)

peristiwa pembuangan bayi d sekitar MALAYSIA yg indah.
[indahkah kalau begini cara?]
*musykil


haa?? apo ni? gambar apo ni?
innalillahi wa inna ilaihi raji'un. benarlah, kita ini milik Allah, dan kepadaNYA jualah kita dkembalikan. tp dkembalikan dgn cara ini kah?
bayi2 ni blh tahan, x berdosa, tp mak bapaknya? Allahumma yahdi 'alaihim.
mge ptunjuk & hidayah jualah milik mereka.
mge Allah jauhkan diri kita , keturunan kita drpd generasi hina,. terkutuk yg sggup membinasakan bayi2 ini.

ada yg bertanya, manusiakah mereka?

ustz hanafi [dlm pogram halaqoh sentuhan qalbu semlam] jawab
" mereka bukn manusia, bukan binatang, bukan makhluk laknatullah iblis, ifrik, syaitan. bahkan mereka lebih teruk lagi!"
masyaAllah, wa nauzubillah.!!

bayi2, yg x berdosa, tp tanpa sekelumit belas, sanggup dibuangnya dlm tong smpah, mangkuk tandas, d mana manusia punya hati? nope! none !
ya HALIM, aku mohon kelembutanmu, jgn biar aku mnjdi sekejam ini.

tp memang!! bukan mudah mahu mengawal rasa, bukan semudah berkata-kata, bukan mudah ingin biar diri dihina, dicaci kerana punya anak luar nikah, punya anak tidak sah tarfnya. namun, tegarkah kita melihat bayi2 dbuang, dihambat sini sana. x tergamak! tp jika kita d tempat mereka. wa nauzubillah.
ya! x ptot salahkan mereka, mereka tertekan!
tp jika kita fikir soal ZINA! merekalah yg salah, mereka lah yg alpa... mustahil! mustahil, tiada larangan dr ibu bapa, tiada larangan dr sahbat2 handai meraka, tiada halangan dr guru2 mereka.

bukn kehendak diri untuk menuduh, untuk menghina, apatah marahi mereka. tp diri rase cukup kecewa, cukup terluka, lihat saudara sejenis bisa sejatuh ini. d mana kita sebgai org yg tahu ilmu agama, tahu salah & betulnya tatkala insan2 lain sdg hanyut dibuai ghairah. ah! terasa aku yg silap. terasa diri yg gagal membentuk masyarakat. jelas!! Allah melarang kita, JAUHI ZINA.cumil!!
generasi demi generasi bakal lahir, bagaimanakah nasib mereka? semestinya ats bahu kita ! ___

mereka sepatotnya begini. disayang, dimanja, dibelai, diimpi dgn cita2.
diasuh mnjdi alim mujahid yg tahu erti keislaman sebenar , yg tahu erti jihad. yg tahu erti pengorbanan kelak. x mustahil, bukan. bayi yg sekecil ini bisa diajar dan dbentuk dgn akhlak al-Quran, masya ALLAH. sahbat2 muslimat [terutamanya ] yg saya sayang. jge akhlak , jge peribadi, mnjga marua diri x semudah menyimbah minyak ke dlm, semudah mencedok air dalam perigi, tp ia butuh pengorbanan yg x bertepi.
salam mujahadah, maruah ISLAM d tgn kalian!! :-) mge ALLAH pelihara hamba yg rncak menulis ini juga.

::tamat ::
tamat sesi muhasabah, gedabak pnjg nye.
:-)

hari ini, sekadar mahu berkongsi apa yg saya dapat dlm FB, mungkin ada dlm kalangan kita yg x terbaca kot.

insyaALlah, , hanya diambil dr penulisan sahbat di FB.

....................................

Sahabat mempunyai kedudukan yang begitu khusus dalam hati seseorang. Apa masalahnya apabila seseorang itu bersahabat dengan lawan jenisnya? Bolehkah kita bersahabat dengan jejaka atau sebaliknya?

Apabila berlaku persahabatan antara lelaki dan wanita sesungguhnya tidak akan ada jaminan hubungan ini benar-benar tulus dan murni. Sekurang-kurangnya, pasti ada harapan dan rasa memiliki. Tidak kira pada si jejaka atau wanita atau kedua-duanya sekali. Mesti ada kemungkinan walau pun pada kadar yang sedikit. Hubungan seumpama ini mempunyai batas atau dinding yang teramat nipis. Terlalu sukar dan rumit untuk membezakan adakah hubungan ini benar-benar sekadar persahabatan atau sudah mula menjurus kepada saling mencintai yang mengharapkan wujudnya hubungan hati dan fizikal. Suatu yang amat sukar dihindari untuk suka yang lebih dari sekadar sahabat. Maka mulalah si jejaka atau wanita itu mengangan-angankan “Kalaulah dia menjadi pendamping dalam hidupku”. Ketika inni sesungguhnya “tazyin syaitan” telah berjaya memainkan peranannya. Bisikan indah dari musuh utama dan pertama (syaitan) telah merempuh masuk ke dalam hati yang telah sedia ada dalam keadaan lemah dan longgar pertahanannya.

Berhentikan Proses Seterusnya!

Oleh itu, para muslimin dan muslimat yang dihormati, jika perkenalan kita sudah berubah menjadi simpati segeralah disusuli dengan pernikahan jika mahu proses persahabatan berlanjutan. Inilah persahabatan yang ideal. Manakala persahabatan di luar akad pernikahan bukanlah persahabatan ala sahabat (Rasulullah SAW).

Sebagaimana yang terjadi antara Ali dan Fatimah. Setelah pernikahan antara Ali dan Fatimah, maka Fatimah pun berterus terang kepada Ali. “Wahai Ali, sebelum aku bernikah dengan engkau di Kota Mekah ini, ada seorang pemuda yang menjadi idola di hatiku. Aku sangat inginkan kelak dia menjadi suamiku. Tapi semuanya itu aku simpan di dalam hatiku.” Kata Fatimah. “Kalau begitu engkau menyesal menikahi aku? Tanya Ali. “Tidak, kerana pemuda itu adalah engkau.” Jawab Fatimah.

Oleh itu, di dalam Islam kita dibenarkan menilai dan menyukai pemuda yang soleh namun ia tidak diluahkan dan memadai disimpan di dalam hati. Sesungguhnya cinta itu boleh ‘menghinggapi sesiapa sahaja’ termasuk orang yang beriman atau para pendakwah. Apabila batas-batas pergaulan dan percampuran antara lelaki dan perempuan dilanggar, proses persahabatan sebegini akan terus bergulir dan tak mungkin dihindari. Oleh itu tidak mustahil jika para pendakwah lelaki dan perempuan juga turut terjebak untuk saling rindu-merindui…..

Sudah terlanjur digosipkan….

Pengendalian diri ketika percampuran antara lelaki dan perempuan adalah suatu yang abstrak. Kita tidak mampu mengukurnya. Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui. Adakalanya, kita berjauhan dari segi fizikal tetapi hati ‘berdegup’ hebat. Ada juga yang fizikalnya berdekatan tetapi hatinya biasa sahaja. Namun ini bukan bermakna kita dibolehkan untuk bergaul bebas.

Bagaimana pula jika sudah terlanjur digosipkan, daripada fitnah, baik nikah sahaja. Inilah salah satu kesilapan besar. Ia bukanlah keputusan bijak. Tindakan yang diambil dengan menikahi rakan tersebut akan membenarkan sangkaan dan tohmahan orang selama ini. Tindakan sewajarnya yang mesti diambil adalah segera hentikan hubungan tersebut. Jauhilah fitnah dengan mengendalikan hati, namun ketika hati tak terkendalikan jagalah jarak fizikal. Hindarilah perkara-perkara yang mengundang fitnah seperti memberikan hadiah, sering berdua-duaan, sering telefon dan seumpamanya.

Jangan Terperangkap

Hati manusia memang mudah berubah. Pagi kata benci petang pula kata rindu. Sesungguhnya hati merupakan bejana yang paling penting. Ia merupakan kunci segala-galanya. Hati mestilah dikendali dengan sebaik-baiknya. Manakala pandangan pula titik langkah awal yang amat perlu diawasi kerana dari ‘mata jatuh ke hati’.

Sebagaimana yang berlaku pada Ibnu Abbas, ketika menunaikan haji tergoda melihat seorang wanita, maka spontan Nabi SAW menegur dan memalingkan pandangannya dari wanita tersebut. Lalu bersabda:”Jangan kau ikuti pandangan itu dengan pandangan yang lain.”

Ketika inilah peranan iman yang kuat serta aktiviti “tazkiyatun nafs” (penyucian jiwa) perlu dimainkan. Di saat iman sedang merudum, sebaik-baiknya, minimakanlah aktiviti yang melibatkan lawan jenis. Walaupun dalam aktiviti keislaman, yang perlu dijaga adalah diri dan keimanan bukan sekadar jarak sehingga tidak berkomunikasi. Ingatlah, jangan sekali-kali ketika mengibarkan bendera kegiatan Islam dalam masa yang sama menjatuhkan Islam.

Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui kelemahan insan. Lalu Dia telah mengingatkan orang yang beriman serta umat Islam seluruhnya agar menjaga pandangan dengan firman-Nya: “Katakanlah kepada orang-orang beriman lelaki, supaya mereka menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan. Itu lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa-apa yang mereka usahakan. Katakanlah kepada orang-orang beriman perempuan, supaya mereka menjaga kehormatannya dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasannya, kecuali apa yang biasa lahir daripadanya…..” (an-Nur:31-32)

Mencegah itu lebih baik dari mengubati. Jagalah batas-batas pergaulan agar tidak terlanjur memendam rasa. Berusahalah membataskan komunikasi dengan urusan-urusan yang penting, jangan sekali mencari alasan dan agenda untuk bertemu. Jangan sekali membuat agenda baru agar dapat berinteraksi kembali. Sesunguhnya jika ini tidak dikawal ia merupakan permulaan tidak berdisiplinnya kita dalam mengamalkan Islam.


wallahua'lam.


HR @ SF:

-segalanya dtg drpd Allah, jgn sewenang2nya, menghukum seseorg sbg x beriman, sbg cetek agama, x reti bahasa, tetapi doakan lah hidayah dan petunjuk buat mereka, sebb mungkin adanya mereka sbg ujian buat kita, dan mungkin bukn sekarang, tetapi kelak kita bakal diuji dgn perasaan untuk melakukan apa yg x sepatutnya kita lakukan. sebb itu, perlu sabar, sabar dr melakukan maksiat kpd Allah. itu lah nilainya mujahadah !! selamat beramal! mge ALLAH redha.


wallahua'lam. HE KNOWS BEST. tegurlah andai saya tersilap kata. jgn smpai ALLAH murka. salam mujahadah!

masih mengimpi

srikandi fatehNo comments:

Post a Comment